Nieuws
Bussemaker schrapt aanvullende beurs
De aanvullende beurs voor studenten met onvindbare of weigerachtige ouders wordt als het aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker ligt per 1 januari 2015 afgeschaft.
donderdag 7 november 2013

Dit stelt zij in een nota aan de Tweede Kamer. De minister wil zo de studiefinanciering vereenvoudigen.

Tot op heden komen door onvindbare of weigerachtige ouders ongeveer 17.500 studenten in aanmerking voor een aanvullende beurs.

De SP-fractie vindt het vreemd dat het ontnemen van de aanvullende beurs van studenten uit gezinnen met een problematische achtergrond, onder de noemer ‘sociaal’ leenstelsel vallen.

De minister realiseert zich dat het een ‘pijnlijke maatregel is voor een kwetsbare doelgroep’. De regering stelt dat deze regeling kostbaar is in de uitvoering.

Zelfs haar partijgenoten van de PvdA vinden het de meeste ingrijpende maatregel die Bussemaker wil doorvoeren bij de versimpeling van het studiefinancieringsstelsel.

Zij heeft de verwachting dat een deel van deze groep ook na afschaffing van de regeling de mogelijkheid heeft op een aanvullende beurs. Ook kunnen studenten altijd het bedrag tot de hoogte van de aanvullende beurs bijlenen.

Momenteel ontvangen studenten nog een aanvullende beurs bij een ernstig en structureel conflict met hun ouders. Het moet om serieuze zaken gaan als situaties met geweld of ruzies rond geloof, levensovertuiging en cultuur. Zaken als betalingsproblemen, meningsverschillen over de gekozen opleiding of onderwijsinstelling of het verlangen naar financiële zelfstandigheid beschouwt de minister niet als conflict. SE