Nieuws
Niet goed, geld terug
donderdag 31 oktober 2013

Tijdens het ter perse gaan van deze Mare was de Tweede Kamer nog druk in de weer met het onderwijsdebat.

Dankzij het Herfstakkoord, waarin regeringspartijen PvdA en VVD een verbond sloten met wat kleinere partijen om zo een Eerste Kamer-meerderheid te halen, moet er met wat geld geschoven worden. Er gaat meer geld naar onderwijs, maar hoeveel, en hoe, en waarvoor precies, dat is onduidelijk.

In de aanloop van het debat kwam PvdA-onderwijswoordvoerder Mo Mohandis met een voorstel: een niet goed, geld terug-regeling voor het onderwijs.

Als een hogeschool of universiteit haar beloftes niet nakomt of anderszins in gebreke blijft, moet een student een schadevergoeding kunnen krijgen. Volgens het Kamerlid wordt zijn voorstel gesteund door de VVD, en kan het daarmee in elk geval op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen.

D66 heeft ook een plan. De liberalen willen eigenlijk sowieso af van de hogere tarieven voor een tweede studie, maar leggen nu de focus op een tweede master voor docenten. Een leraar die een extra master wil volgen zodat hij of zij nog een ander vak kan geven, zou dat tegen het gewone collegegeld moeten kunnen.

Het gewone collegegeld bedraagt dit jaar 1835 euro; de kosten voor een tweede masteropleiding kunnen tien keer zo hoog zijn.

D66 hoopte in het debat van woensdag een potje van tien miljoen euro te reserveren, waar zo’n 1500 docenten uit zouden kunnen putten. BB