Wetenschap
Microscopofoon
woensdag 23 oktober 2013

Biologen, scheikundigen, nanotechnologen en alle wetenschappers die daar tussenin zitten, zijn dol op fluorescerende moleculen. Je knoopt ze ergens aan vast, je schijnt er licht op, en dan zie je ze hun eigen licht uitstralen onder de microscoop. Met fluorescente antilichaampjes kun je allerlei moleculen aantonen, door ziekmakers van een fluorescent onderdeeltje te voorzien kun je beter begrijpen hoe ze ziekmaken en zo zijn er nog veel meer biochemische kunstjes die je met een fluorescentie-microscoop uit kunt halen.

Probleem: zo’n microscoop kost duizenden euro’s. In het vakblad ACS Nano beschrijven Californische wetenschappers hoe ze een opzetstukje voor smartphones hebben gemaakt dat als quick and dirty fluo-microscoop werkt. Niet zo goed, maar wel goedkoop en draagbaar.

In een commentaar verheugen de Leidse natuurkundigen Saumyakanti Khatua en Michel Orrit zich op de toepassingen. Je kan de smartphone-o-scopen gebruiken in afgelegen gebieden, je kan er grote groepen mensen tegelijk onderzoek mee laten doen, en als je het Californische ontwerp van wat kleine aanpassingen voorziet – de Leidenaars doen een lijst suggesties – kan er nog veel meer mee bestudeerd worden. ‘De toekomst van dit soort apparaten ziet er zeer zonnig uit’, concluderen ze.