Wetenschap
Dikke buik
woensdag 23 oktober 2013

De mensheid wordt steeds dikker, en dat is reden tot zorg. Ernstig overgewicht is namelijk een risico voor allerlei medische narigheid. Bij zwangere vrouwen komt daar ook nog eens risico voor de aanstaande baby bovenop. Een groep gynaecologen, met Leidenaar Tom Witteveen als eerste auteur, deed onderzoek naar Nederlandse bevallingen.

Het artikel in PLOS One spreekt van Severe accute maternal morbidity; een verzamelnaam voor allerlei dingen die ernstig mis kunnen gaan tijdens een bevalling. Bij zo’n 7 op de 1000 bevallingen gaat het acuut en ernstig mis.

Witteveen en co vonden dat er een relatie was tussen gewicht en de kans op problemen: hoe dikker, hoe groter het risico. Ondergewicht is echter gevaarlijker dan een paar pondjes teveel, blijkt ook, maar bij morbide obese vrouwen wordt de kans op ellende twee keer zo groot. Dat zijn vrouwen met een BMI van meer dan 35; iemand van 1m75 moet dan minstens 107 kilo wegen. De onderzoekers adviseren dan ook om zoveel overgewicht voortaan als officiële risicofactor te bestempelen.