Achtergrond
Thomas Blondeau 1978-2013
Mare-redacteur Thomas Blondeau is afgelopen weekend overleden aan een hartslagaderbreuk. Blondeau werd geboren in België en groeide daar op. Na zijn middelbare schooltijd vertrok hij naar Leiden om daar literatuurwetenschappen te gaan studeren. Als student begon hij te freelancen voor Mare, iets later werd hij redactielid; al snel klom hij op tot de functie van eindredacteur.
Hij combineerde zijn werk voor de universiteitskrant met het samenstellen van bloemlezingen en het schrijven van columns, gedichten en romans. Als columnist schreef hij onder meer voor HP/De Tijd, nrc.next, De Standaard en Psychologies. Voor Cobra.be en op menig literair festival was hij De Boekendokter, die diagnoses stelde en daar een boek bij voorschreef. Zijn eerste roman, eX, verscheen in 2006. ‘Schrijven kan hij. eX is zonder twijfel een veelbelovend debuut’, aldus de recensie in Trouw.
Ook opvolger Donderhart ving lof, maar lang niet zoveel als Het Westvlaams Versierhandboek, dat dit najaar verscheen bij de Bezige Bij. Het kreeg juichende recensies en brede media-aandacht, en Thomas leek hard op weg naar de bekendheid en erkenning die hij verdiende.
maandag 21 oktober 2013
© Paul Levitton
Dat hij zich desondanks even hard bleef inzetten voor het vaak wat prozaïscher werk bij Mare, tekent hem. Dat hij juist op dit moment moest overlijden, is wrang. Wij zullen ons Thomas herinneren als een warme collega, een scherp observator en een briljant stilist. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte.
Lees hieronder enkele stukken die hij voor Mare maakte:
- interview met Ayaan Hirsi Ali
- reportage studentendiscotheek Hifi (bekroond met de Ton Hoogenboomprijs)
- reportage in Venetië
- interview roeikampioene Marie-Anne Frenken
Zaterdag werd Thomas nog geinterviewd door nrc.next, zie hier.
Lees het eerbetoon van Mare-columnist Marc van Oostendorp
Lees ook
Achtergrond
Hoe wapen je jezelf tegen nepnieuws? ‘Iedereen trapt er wel eens in’
Achtergrond
Protest bezuinigingen hoger onderwijs afgelast: waarom zij zouden demonstreren
Achtergrond
Hoe China meer invloed krijgt op media: ‘Je belandt in stukjes in je kliko’
Achtergrond
Geesteswetenschappen op de schop: African Studies verdwijnt, talen- en Azië-studies fuseren