Nieuws
Toegangs-bsa om laatkomers te weigeren
De bètafaculteit wil scholieren die zich te laat aanmelden kunnen weren. Aankomende studenten die zich later dan 1 mei 2014 aanmelden bij onder meer de studies natuur- en sterrenkunde krijgen mogelijk een negatief bindend studieadvies.
donderdag 19 september 2013

Dat blijkt uit het voorstel studiekeuzeadvies van het college van bestuur. Ook de opleidingen life science&technology, molecular science&technology en bio farmaceutische wetenschappen gaan een toegangs-bsa toepassen.

Zo kunnen aankomende studenten die hoog scoren op bepaalde risicofactoren buiten de deur worden gehouden.

Deze risico’s hebben bijvoorbeeld betrekking op lage eindexamencijfers voor exacte vakken in combinatie ‘met een verkeerd beeld van de studie.’ Scholieren die zich op tijd aanmelden een eventueel negatief advies echter naast zich neer leggen. De Wet op Hoger Onderwijs laat het weren van tijdige aanmelders immers niet toe.

Van de minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, moeten hoger onderwijsinstellingen vanaf volgend jaar over de toelating van te late aanmelders beslissen. De eerstejaars die op tijd zijn, hebben recht op een studiekeuzeadvies. Universiteiten en hogescholen moeten deze zogeheten studiekeuzecheck aanbieden. Zij kunnen deze ook verplicht stellen aan de aanmelders. De nieuwe student kan maximaal gebruik maken van drie checks bij verschillende studies. De universiteit experimenteert al met intake-vragenlijsten en –gesprekken maar er is nog twijfel over het nut van een ‘zware matchingprocedure’, zeker afgezet tegen het vele werk dat de opleidingen dan moeten verrichten. Daarnaast zijn de opleidingen nog niet zo ver dat ze op een verantwoorde wijze deze zware procedure kunnen invoeren. Het college stelt de komende periode 46.500 euro beschikbaar voor verdere proeven met intake-manieren.

Het komende jaar kiest de universiteit, behalve voor de eerder genoemde bètaopleidingen, voor een ‘light procedure’, waarbij scholieren een vragenlijst invullen. Doen ze dat niet, dan zijn daar geen gevolgen aan verbonden. Feedback op de vragenlijst geldt als studiekeuzeadvies. Dit advies wordt geautomatiseerd om ‘extra werkbelasting voor de opleidingen te voorkomen.’ Wel worden de antwoorden gestuurd naar de studies en wordt er daar waar nodig extra informatie aan de scholieren gegeven. VB