De beesten zijn al 65 miljoen jaar uitgestorven, maar Naturalis heeft toch hun bloed geroken. Nu moet en zal het museum een skelet van een Tyrannosaurus rex hebben. Zeven en een half miljoen moet het ding gaan kosten. Waar dat geld vandaan moet komen weet museumdirecteur Edwin van Huis nog niet, maar kleine kinderen staan al klaar met hun spaarvarkens.
Het beest was groot en indrukwekkend. Daar komt nog meer emotie bij: heldhaftige opgravers, sparende kindertjes, de verhuizers die nog een extra plukje watten in de transportdoos doen, voor de zekerheid. En het wordt de eerste echte T-rex buiten Amerika, dus we krijgen ook nog een portie Hollandse glorie, niet onbelangrijk in het onder een eeuwig minderwaardigheidscomplex gebukt gaande Leiden.
Wie wil er in het licht van zoveel blijheid de azijnzure partypooper zijn? Nou, vooruit dan maar. Want iemand moet het zeggen: Fuck die T-rex.
Ja, ze waren groot, en ze hadden grote tanden, en zo’n gevecht met een Triceratops moet er best indrukwekkend uit hebben gezien. Ze zijn echter ook een gruwelijk overschatte publiekstrekker die allang overklast wordt door gavere beesten. De Limp Bizkit van de uitgestorven diersoorten, zeg maar.
Het echte geheim achter het media-succes van de tyrannosaurus is simpel: ze leefden in wat nu Amerika is. Dus gingen Amerikaanse tekenaars en filmmakers met dat beest aan de haal, en de rest is geschiedenis. Een museum als Naturalis, nog altijd grotendeels van belastinggeld gefinancierd, zou daar doorheen moeten prikken.
Waarom niet die 7,5 miljoen investeren in een Spinosaurus, een roofdier dat anderhalf keer zo groot was? De reuzenslang Titanoboa leefde in de periode na het uitsterven van de dinosauriërs, werd vijftien meter lang en een blik op het skelet levert meer nachtmerries op dan welke dooie dino ook. Of, vreedzamer maar wel meer dan twee keer zo zwaar als zo’n tirannenhagedis, de hoornloze reuzenneushoorn Paraceratherium? Hadden hun skeletten in Amerika gelegen, in plaats van respectievelijk Egypte, Colombia en Pakistan, dan hadden zij hun Hollywoodfilms en plastic poppetjes gehad, en dan wisten alleen echte nerds wat een T-rex was.
Ook de echte Hollandse glorie, de mosasaurussen en reuzenschildpadden die hier tijdens het Krijt rondzwommen, is ernstig onderbelicht in ons Nationale Biodiversiteits Centrum. In het Natuurhistorisch Museum Maastricht krijgen ze gelukkig meer aandacht.
Er zijn echt talloze uitgestorven dieren te bedenken die stukken stoerder waren dan de Spielberg-saurus, en die het museale opkontje meer verdienen. Mocht Naturalis van gedachten veranderen, dan staat mijn spaarvarken al klaar.
Bart Braun