Columns & opinie
Strijd der Bijbels
Traditiegetrouw beloont Mare de beste verenigingsalmanak met een fust bier, en natuurlijk eeuwige roem. Over kontlikkerij, naakte roeiers en meelezende oma’s.
Judith van Hoogdalem en Sebastiaan van Loosbroek
woensdag 19 juni 2013

Blauwe Bijbel. Zo noemt de Almanakcommissie van Minerva haar boekwerk. De enige overeenkomst die wij zien met de Bijbel is de dikte; aan deze almanak is verder niks heilig. Geen gebrek aan verheffende quotes als ‘Snooeei-hard zuipen vanavond!’ en ‘Ik moest vannacht tijdens het neuken kotsen, man’. De zilveren zijkanten van de almanak zien er ‘magistraal’ uit, maar blijken in praktijk nogal onhandig. De bladzijdes zijn namelijk aan elkaar geverfd. Hadden we ze eindelijk weten los te scheuren, leek het weer alsof we telkens naar dezelfde lachende koppies keken. Pluspunten voor het complete externe jaarverslag, dat bewijst dat Minervanen echt niet alleen met zichzelf bezig zijn. Minpunten voor het schoolkrantachtige interview met Nikkie Plessen (Echt? Nikkie Plessen? Of all people?) en ontbrekende 06-nummers in het smoelenboek.

Voor wie niet weet wat roeiers verstaan onder ‘sterk zitten’ (= ‘het tegenovergestelde van als een zoutzak’), biedt de Asopos Lustrumalmanak uitkomst. In dit indrukwekkende boekwerk is namelijk een veertien pagina’s tellend Roei-ABC opgenomen met allerlei (ir)relevante termen als Bikinivier of hoerenbocht. Helaas was dit het enige boeiende aan een verder wel heel mooi opgemaakte almanak. We verdronken in de hoeveelheid tekst. De geschiedenis van de 50-jarige vereniging wordt breed uitgemeten. De Asoposleden zullen de komende vijftig jaar nog nodig hebben om zich door deze almanak heen te worstelen. Toch worden er door het vrouwelijke jurylid bonuspunten uitgedeeld voor de foto van naakte roeiers, gehuld in niks anders dan Asoposkousen.

De studie notarieel recht heeft de naam saai te zijn, en het boekwerk van de studievereniging BNSL zal dat stigma niet veranderen. De opmaak doet sterk denken aan een voorlichtingsbrochure van de ABN Amro. Weinig origineel, maar door de kilheid wel degelijk en overzichtelijk. Hier en daar staan wel wat mooie foto’s van feestjes en sportdagen, maar het blijft allemaal erg braaf. Deze kun je gerust aan je oma laten lezen. O ja, de jury ‘feliciteerd’ de afgestudeerden ook hartelijk.

Studenten Nederlands kunnen gelukkig wel spellen, zo blijkt uit de almanak van studievereniging NNP. Op de vraag van welk boek hij een vuurtje zou maken, antwoordde een van de leden: ‘Al die Middelnederlandse shit die we vorig semester moesten lezen.’ Er is een spectaculaire uitslag van een enquête over het einde der tijden en docenten geven goedbedoelde peptalks, onder wie Rick Honings. ‘Jullie studeren, hebben idealen, maar worden uiteindelijk leraren Nederlands of werkers op kantoor’. Nou succes jongons! En de volgende keer een spannendere lay out graag!

Tijd voor de eerste eervolle vermelding. Die gaat naar studievereniging De Leidsche Flesch. Thema: steampunk. Nog nooit van gehoord? Wij ook niet. Iets met fantasy. Hoe dan ook, we werden erg vrolijk van de vele typisch ongedwongen, kneuterige en gezellige groepsfoto’s. Al bladerend wensten we dat we zelf sterrenkunde studeerden. Minpuntje is de gigantische hoeveelheid bijdragen van (zuster)verenigingen: 76 pagina’s kontlikkerij is te veel van het goede. Pluspunt: de gouden boekhoeken ter versteviging en decoratie. Erg mooi, maar net te weinig voor een plaats in de top drie.

Datzelfde lot is de almanak van Augustinus beschoren. De vette kaft doet een flitsende binnenkant vermoeden, maar helaas. Daar overheersen witte pagina’s gevuld met lappen tekst. Zo krijgt het geheel onterecht een goedkope uitstraling. In volledigheid, overzichtelijkheid en dikte (bijna 600 pagina’s) blinkt het boek echter uit. De cordialpagina’s geven ons een prima inkijkje (‘cordial Duur regelt nog steeds goedkope sletjes’, ‘cordial Spot: na 4 jaar nog steeds kut’), net als de fijne statistieken (Augustijnen wonen het meest op de Hogewoerd en gaan als de club dicht is het liefst naar Roebels). Het jaaroverzicht is zeer uitgebreid en de commissie heeft het zelfs niet nagelaten om het hele beleidsplan van het huidige bestuur op te nemen. En niet te vergeten wordt er nog een ludieke knipoog gegeven naar Quintus (‘Algemene Leidse Sub Vereniging, gesponsord door Augustinus sinds 1979’).

Op nummer 3 is Quintus geëindigd. Waar Augustinus wel wat meer kleur kon gebruiken, is Quintus naar de andere kant doorgeschoten. Alleen al de veertig eerste pagina’s hebben zowat allemaal een andere achtergrond. Sommige bladzijden zijn zo druk dat je er acuut dyslectisch van wordt. Maar gelukkig is deze almanak vooral een plaatjesboek en geen halve Bijbel. We zien niet alleen maar lachende en zuipende leden, maar ook sportende of boven de wc hangende. Leuk effectje zijn de letters van de dispuutsnamen die iets dieper in het papier liggen. Ook het smoelenboek is sterk verbeterd vergeleken met vorig jaar. Nu kunnen de leden tenminste weer fatsoenlijk elkaars adres achterhalen doordat de achtergrond niet meer zwart is maar geel. Daarnaast er is bij elke persoon met gekleurde balkjes aangegeven welke commissie hij/zij gedaan heeft. Kun je tenminste snel aflezen wie de prominentste Quint is.

De tweede plek gaat naar SSR. Dit mooie boekwerk, dat als thema ‘dageraad’ heeft, ziet er erg verzorgd uit, zonder dat het saai wordt. Wat de jury erg leuk vond is dat SSR als enige een lijst opgenomen heeft met beroemde doden (weet u nog: Neil Armstrong, Piet Römer, Whitney Houston?). En wist u dat SSR-leden maar liefst 2,1 keer per week seks hebben? En dan als het even kan zonder condoom? Naast deze interessante statistieken treffen we nog een paar drankspelletjes aan (‘Stef Stuntpiloot voor volwassenen’) en een woordenboek (‘Borrelen: is heel belangrijk’). Wij konden ook wel lachen om pagina’s als het Dikke Jopen Korrel en de Heren van het m.a.s.t.u.r.b.e.r.e.n. Daarom snappen we ook niet dat het SSR-bestuur op elke foto zo zuur in de camera kijkt. Die soberheid lijkt een beetje de rode draad in deze almanak, en we willen we toekomstige almanakcommissie graag het advies geven om volgend jaar een beetje vrolijker te zijn.

En dan nu de

winnaar…

Er kan maar één almanak de beste zijn, en dat is dit jaar die van de studievereniging van geneeskunde en biomedische wetenschappen, M.F.L.S. De lustrumalmanak, ter ere van het honderdjarig bestaan, heeft als thema ‘vereeuwigd’. Op de eerste bladzijde zien we een afbeelding van het Poortgebouw uit 1912, en op de laatste bladzijde een foto van het LUMC in 2012. Ertussenin informatie over de vereniging zelf (bestuur, commissies, geschiedenis) en over het vakgebied (verhalen van de afdelingen van anatomie, traumatologie etc.), wat het zonder twijfel de meest volledige almanak maakt. Ook genieten: hartverwarmende bijdragen over onverdoofd opereren van delinquenten in Peru en de militaire geneeskunde op Curaçao. Samen met het gladde papier, de haarscherpe foto’s maakt het dat de almanak op eenzame hoogte in het klassement terechtkomt. Het smoelenboek is goed leesbaar en volledig (nauwelijks missende foto’s!). Ook goed om te weten: er bestaat geen enkele derdejaars geneeskunde of biomedische wetenschappen die niet drinkt. Meer dan een derde tikt zelfs meer dan 15 glazen per week weg. Dat zijn dan onze toekomstige dokters. Jullie fust bier staat klaar op de redactie.

M.F.L.S.

SSR