Nieuws
Hoge boete fnuikt tentamenplan
Het college van bestuur trekt haar voorstel om de inschrijftermijnen voor tentamens te harmoniseren in
woensdag 19 juni 2013

Dat blijkt uit een brief van het college aan de universiteitsraad. Het college en de raad liggen al een tijdje in de clinch over de voorgestelde boete van 75 euro voor zeer late inschrijvers.

De raad vindt de boete te hoog en vreest dat de toegankelijkheid van het onderwijs voor iedereen daardoor niet is gewaarborgd. Verder stellen de raadsleden dat een lager tarief van 30 euro ook voldoende afschrikwekkend werkt voor vergeetachtige en nalatige studenten.

Daarnaast is er de vrees dat studenten de 75 euro als een dusdanig obstakel ervaren dat zij hun tentamens naar een latere periode verplaatsen. Wat dan weer een nadelig effect heeft op het studiesucces.

Verder wordt er een opt-out regeling voorgesteld. Faculteiten hebben de keuze om mee te doen. Dat vindt de raad niet handig en zorgt daarnaast voor rechtsongelijkheid. Bij een lager bedrag doen de faculteiten wellicht eerder mee.

Het college hield vast aan de 75 euro en er volgde dan ook een negatief advies van de raad op het voorstel.

Het college schrijft nu dat er na overleg met de faculteiten onvoldoende draagvlak is voor een alternatief voorstel waarin aan de wensen van de raad wordt voldaan.

De raad gaat nog wel om de tafel zitten met het college om te proberen de inschrijftermijnen voor alle faculteiten wel gelijk te trekken. VB