Nieuws
Samenwerking
De universiteiten Leiden, Delft en het Erasmus investeren tot 2015 elk in ieder geval per jaar acht ton in de strategische alliantie tussen de drie instellingen. Ook wordt er gewerkt aan een nieuwe gezamenlijke bachelor klinische technologie en een gecombineerde master wijsbegeerte.
donderdag 13 juni 2013

Dat staat in een update over de samenwerking die het college aan de universiteitsraad heeft gestuurd.

Het onderwijs van de bachelor vindt voornamelijk aan de TU Delft plaats maar studenten volgen ook vakken in Rotterdam en Leiden. Formele goedkeuring en accreditatie van de overheid zijn er overigens nog niet. De nieuwe bachelor is een zogeheten ‘joint-degree’: een opleiding met een gezamenlijk diploma.

De universiteiten zijn ook bezig met het ontwikkelen van een nieuwe ict-minor. Verder zijn de drie ub’s in overleg met elkaar over ‘innovatieve dienstverlening’ en het ‘verder stroomlijnen’ van bedrijfsprocessen.

Ook is er de wil een traineeprogramma en opleidingenaanbod voor personeel te realiseren.

Om het een en ander bestuurlijk en juridisch in te bedden is er een gemeenschappelijke regeling opgesteld die voorgelegd wordt aan de drie universiteitsraden.

Al eerder werd bekend dat er acht centers komen waarin de universiteiten gaan samenwerken. Inmiddels hebben zij elk ook een ‘trekker’; een gerenommeerd wetenschapper die de verder ontwikkeling van hun center moeten aanjagen. Hoogstwaarschijnlijk komt er nog een negende center bij: Technology Networks with Africa.

Er zijn inmiddels een programmamanager en een communicatieadviseur aangetrokken om de centers te ondersteunen. De samenwerking richt zich voornamelijk op onderzoek. Zo kunnen er gezamenlijk onderzoeksvoorstellen naar de EU gestuurd worden. In Brussel is een hoop geld te verdelen. Het is de bedoeling dat in 2014 het programma Horizon 2020 van start gaat . Dit is een financieringsprogramma met een voorgesteld budget van 80 miljard euro.

Er zijn drie centers die graag een fysieke vestigingsplaats willen: center for Governance, center for Sustainability en center for Global Heritage&Development. Waar zij terechtkomen, is nog niet duidelijk. Governance en Sustainability willen overigens ook ‘substantiële onderwijsactiviteiten’ starten. VB