Nieuws
'Bezuiniging is funest voor ons'
Minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, gaat voor 200 miljoen bezuinigen op onderzoeksinstituten en onderwijsprogramma’s. Een van de slachtoffers is het Montesquieu-instituut voor vergelijkende parlementaire geschiedenis en constitutionele ontwikkeling in Europa. De organisatie raakt haar gehele subsidie van 1,1 miljoen euro kwijt.
donderdag 13 juni 2013

Het instituut heeft een Leidse link en houdt kantoor aan de Campus den Haag. Bestuurskundige en onderzoeksdirecteur Arco Timmermans noemt de besparingen ‘funest’. Hij begrijpt niet waarom juist zijn instituut niet meer wordt gefinancierd.

‘We zijn een netwerk en dat is juist iets waar dit kabinet op hamert. We zijn een samenwerkingsverband tussen de universiteit Leiden en drie andere universiteiten. We onderzoeken de verhouding tussen de EU en Nederland, vanuit bestuurskundig, historisch en politicologisch perspectief, en werken samen met allerlei andere organisaties. Elke partner brengt haar eigen specialisme. Het is geen kantoor vol met wetenschappers die betaald worden door het instituut. Ik ben bijvoorbeeld gedetacheerd vanuit bestuurskunde om de dagelijkse leiding op mij te nemen. Het is dan ook vreemd dat op dit initiatief wordt bezuinigd. Juist ook omdat er allerlei actuele EU-vraagstukken zijn. En er een grote vraag is naar informatie bij het publiek.’

Naast het doen van onderzoek, organiseert het instituut bijvoorbeeld ook een masterclass voor excellente studenten. ‘Maar we hebben ook een simulatiespel gemaakt waar scholieren in de huid kunnen kruipen van Europarlementariërs. Om deze activiteiten te blijven doen, hebben we natuurlijk wel geld nodig.

Het instituut hoopt de minister nog op andere gedachten te brengen. VB