Nieuws
Seksuele intimidatie in OK
Ongeveer een vijfde van de artsen in spe is wel eens seksueel geïntimideerd tijdens de co-schappen, volgens het KNMG Studenten­-platform.
donderdag 23 mei 2013

Het studentenplatform van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst hield een enquête onder 1394 co-assistenten. Ongeveer een vijfde (18,4 procent) van hen gaf aan te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie.

Dat is op zich best weinig: co-assistenten zijn jonge mensen die werkgewijs te maken krijgen met blote mensen, eenzame mensen en psychiatrisch patiënten. Een vergelijkbaar onderzoek door het zorgblad Bijzijn in 2011 suggereerde dat het percentage geïntimideerden onder verpleegkundigen bijna twee keer zo hoog ligt.

De gebruikte definitie van intimidatie is daarnaast vrij breed. Opmerkingen over het uiterlijk, persoonlijke vragen over het liefdesleven of seksueel getinte uitspraken tijdens een medische handeling tellen mee; slechts in 27,5 procent van de gevallen gaat het over ongewenst lichamelijk contact.

Bij nadere beschouwing valt het toch iets minder mee. Zo is slechts zes procent van de slachtoffers een man: het percentage vrouwelijke assistenten dat lastig wordt gevallen is dus veel hoger dan 18,4 procent. Nog zorgelijker is het dat de intimidatie lang niet altijd van de patiënten komt. Specialisten, artsen en soms zelfs de docenten doen het ook.

Medisch Contact, het blad van KNMG, geeft voorbeelden: ‘Een arts laat een co-assistent tussen twee patiënten door naaktfoto’s zien van de ok-assistent. Een plastisch chirurg biedt een co-assistent aan om haar schaamlippen te corrigeren.’Voorzitter Jeán-Paul Posthuma van het Landelijk Overleg Co-assistenten: ‘Een paar jaar terug was er ook al zo’n onderzoek. Het is jammer dat het percentage klagers nog steeds ongeveer hetzelfde is. Misschien nog wel ernstiger is dat zo’n groot gedeelte blijkbaar niet weet waar ze terecht moet als ze klachten hebben.’

Ongeveer een derde van de ondervraagden gaf aan geen idee te hebben daarover. Posthuma: ‘De vorige keer is men erg geschrokken, maar nu blijkt dat er nog steeds onduidelijkheid heerst. Dat is jammer.’

Aan de Universiteit Leiden is de vertrouwenspersoon ongewenst gedrag bedrijfsarts Ria Bleeker van de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu.