Nieuws
'Deadline voor leenstelsel'
Vier partijen hebben dinsdag tijdens het debat met minister Bussemaker van Onderwijs een motie ingediend waarin het kabinet wordt opgeroepen een deadline van 1 juli 2013 te stellen aan de invoering van het sociaal leenstelsel.
donderdag 14 maart 2013

Volgens de SP, CDA, ChristenUnie en de PVV mag het stelsel niet ingevoerd worden als er in de zomer nog geen voldoende steun is in beide Kamers. En die meerderheid is ‘uiterst onzeker’ in de Eerste Kamer waar de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft.

De partijen vinden dat ‘jongeren, ouders en instellingen’ niet lange tijd in onzekerheid mogen verkeren over het stelsel. Ambtenaren dienen ook geen ‘tijd te verspillen aan een wet die niet wordt ingevoerd.’ Hiermee verwijzen de indieners naar het langstudeerboete-debacle dat uiteindelijk meer dan twaalf miljoen euro kostte.

Bussemaker was niet onder de indruk van de motie en peinst er niet over een deadline te stellen of om het plan te schrappen omdat er onvoldoende steun in de Eerste kamer lijkt te zijn.

Wel beloofde de minister om binnen een paar maanden duidelijkheid te geven over het plan en het invoeringstraject en dit ook duidelijk te communiceren naar scholieren en studenten.

De SP, ChristenUnie en het CDA dienden verder een motie in waarin zij het kabinet oproepen het Sociaal Cultureel Planbureau, dat een onderzoek doet naar de gevolgen van het leenstelsel, te vragen om alle effecten mee te nemen in hun analyse. Zoals bijvoorbeeld bezuinigingen op de OV-kaart, studies met meerjarige masters, verschil in drie en vierjarig studies, reëele renteaannames en problemen rondom studentenhuisvesting en woningmarkt. (VB)