Studentenleven
Frutti: ? 3,25 per dag (excl. bier)
Sebastiaan van Loosbroek
woensdag 13 maart 2013
© Taco van der Eb

‘Bij A-producten betaal je voor de verpakking, maar goedkopere producten zijn niet per se ongezonder’, vertelt David van de Merwe (22) terwijl hij de Aldi in loopt. Hij is de bedenker van 5M-Movement: Meer Met Minder Maand Maart. ‘Je kan meer kopen terwijl je minder uitgeeft. Het idee is om deze maand niet meer dan 100 euro uit te geven aan eten en drinken. En dan gaat het dus om álles wat je eet en drinkt.’ Maar hoe willen ze dan de sociëteitsavonden op hun vereniging Augustinus fatsoenlijk doorbrengen? ‘Alles telt mee, behalve bier en wijn. Dat is een sociale verplichting. Anders krijg je studenten echt niet zover om mee te doen.’

Pedagogiekstudent Pauline Bos (23): ‘Als je zegt dat alcohol niet meetelt, denken ze dat het heel makkelijk is, maar dat valt nog tegen.’ ‘Klopt’, zegt Van de Merwe, terwijl hij met zijn ogen de prijzen van de etenswaren scant. ‘Per dag mag je namelijk maar drie euro tweeëntwintig uitgeven.’

Hij wil maximaal zes euro spenderen voor het avondeten voor vier personen. Hij verzamelt vier kipkrokantburgers, 1 kilo aardappelschijfjes en 900 gram diepvriessperziebonen. ‘Dan kan er nog een klein toetje bij.’ Het wordt een fruityoghurtje dat ze met zijn vieren moeten delen. Terwijl hij hardop rekent vraagt een man bij de zuivelafdeling of hij misschien een dubbeltje nodig heeft. Bij het afrekenen blijkt dat niet nodig: €5,99.

Eenmaal thuis wordt er meteen gekookt. ‘Studenten moeten zich bewuster worden van hun uitgaven’, legt Van de Merwe uit terwijl Bos de kipburgers in een pan legt. ‘Ze doen vaak zo zielig omdat ze zo weinig geld zouden hebben, maar ondertussen leven ze alsof ze decadente bazen zijn. Anders denken door anders te doen, daar gaat het om. Op onze Facebook-pagina uploaden studenten foto’s van gerechten, wisselen ze tips uit over goedkoper en duurzamer inkopen en vinden discussies plaats over de plofkip.’

Maar het kopen van goedkoop vlees is toch juist niet duurzaam? ‘Als je echt heel duurzaam wil leven moet je ofwel vaker vegetarisch eten, ofwel af en toe biologisch vlees kopen. Maar dat is weer duur. Daar moet je een goede afweging in proberen te maken.’

Bos is aan het stoeien met de kipburgers. ‘Ze passen er niet allemaal in, zal ik nog een pannetje pakken?’ ‘Nee joh, duurzaamheid’, reageert Van de Merwe. ‘Ze hoeven alleen maar opgewarmd te worden want ze zijn al gegaard.’

En als de sperziebonen eindelijk koken: ‘Voedsel verenigt de mens. We eten allemaal evenveel. We zijn dus allemaal ongeveer hetzelfde. Alleen de een geeft er veel meer aan uit dan de ander.’ Volgens hem kun je een hoop geld besparen door creatief te zijn. ‘Laatst ging ik lunchen in de faculteitskantine. Een bord kip tandoori kostte vier euro. Maar een bord witte rijst en een kom tandoorisoep kostte bij elkaar twee euro. Toen heb ik een deel van de soep over de rijst gegooid. De smaak was vergelijkbaar. Nu maak ik trouwens zelf een lunch. Ook een stuk goedkoper.’

Bij het eten gaat het gesprek over de op hol geslagen consumptiemaatschappij en boeken over besparen. Denkt 5M-Movement dat de studenten die nu meedoen ook na maart nog over hun uitgavenpatroon nadenken? ‘Al is het maar 5 procent’, zegt Van de Merwe terwijl het fruityoghurtje wordt doorgegeven, ‘dan ben ik al tevreden’.