Studentenleven
Wat drinkt de mol?
Petra Meijer
donderdag 7 maart 2013
© Marc de Haan

‘Jij hebt een rode trui, dus jij bent verdacht. Wat heb je er onder aan?’ Terwijl half Nederland speculeert over wie de mol is – Paulien of Kees – zijn de bètastudenten van studievereniging de Leidsche Flesch een stuk minder zeker van hun zaak. Ruim veertig studenten gaven zich op voor hun versie van Wie is de Mol? Vier van hen doen er vandaag alles aan om de opdrachten te saboteren.

‘Bij elke opdracht kunnen de studenten een aantal milliliters bier verdienen. Dat is “de pot”. We werken met vier groepen van tien. In elke groep worden briefjes uitgedeeld om de mol te bepalen’, vertelt Rico Robinson (20, sterrenkunde). ‘Wat de deelnemers niet weten, is dat op alle briefjes “kandidaat” staat. De mollen zijn vooraf geselecteerd en ingelicht. Zo hebben ze bijvoorbeeld het draaiboek van de dag per mail gekregen’, vult zijn commissiegenootje Lianne van der Velde (19, wiskunde) hem aan.

De eerste ronde bestaat uit vier spelen, de groepen wisselen onderling door. Tijdens het fotospel krijgen de groepen foto’s die ergens in het gebouw gemaakt zijn. Ze moeten de locaties vinden en de foto’s namaken met hun telefoon. Al snel sprinten de studenten door de gangen. Hoogleraren kijken verbaasd op uit hun kantoortjes. ‘Het is wel mooi om de mol aan het werk te zien’, vertelt Pim Overgaauw (22, sterrenkunde). ‘Zojuist opperde iemand om in de lokalen te gaan zoeken, terwijl ik tijdens de briefing duidelijk had gezegd dat daar niets ligt.’

Ook op de overloop wordt flink gemold. In verschillende klaslokalen staan beschrijvingen op het bord, en in elk lokaal zit een student. De groep moet de juiste mensen in de juiste lokalen krijgen, door om de beurt van plek te wisselen. ‘Er waren mensen die de beschrijvingen hebben uitgeveegd en er een andere zin van hebben gemaakt’, zegt Mayke Straatman (20, wiskunde).

De deelnemers hoeven hun medekandidaten niet vanuit een helikopter te beschieten en ook bungeejumpen staat niet op het programma. Toch zijn veel spelletjes afgeleid van de serie. Zo krijgen de studenten de kans om jokers te verdienen en worden ze geconfronteerd het bekende river crossing problem en met het prisoner’s dilemma. Opvallend is dat veel studenten bekend zijn met de materie, waardoor ze bijna stuk voor stuk voor zichzelf kiezen. De pot slinkt, maar het aantal jokers neemt gestaag toe. Wie wel voor de groep kiest, eindigt meestal met lege handen.

Tijdens het vragenspel moet de groep schatten of een kandidaat liegt of de waarheid spreekt. Doen ze dit goed, dan komt er meer bier in de pot. Hebben ze het fout, dan krijgt de deelnemer een joker. Iemand beweert zonder blikken of blozen dat The Lord of the Rings zijn favoriete film is, terwijl dat Het dappere broodroostertje blijkt te zijn. Er worden mensen verraden, raadsels opgelost en de bestuurskamer wordt overhoop gehaald op zoek naar aanwijzingen. Zelfs de vissenkom wordt opgetild. Dan is het tijd voor de test.

‘We hebben hem zelf geprogrammeerd. Tijdens de spelletjes noteren we extra weetjes over de mol, bijvoorbeeld wat voor een drankje hij tijdens de pauze bestelde. Dat verwerken we nog snel in’, zegt Jacob Jonkman (20, informatica).

Acht uur en drie rondes later zijn om twee uur ’s nachts eindelijk de mollen én de winnaars bekend. De winnaars kregen allen ruim twee liter bier.

Jonkman: ‘Volgend jaar weer.’