Nieuws
Leenstelsel houdt studenten tegen
Als het sociaal leenstelsel wordt ingevoerd, zullen 10.700 scholieren niet aan een studie beginnen, berekende het Centraal Planbureau (CPB). Universiteiten lopen 3000 studenten mis, hbo-opleidingen 7700.
donderdag 7 maart 2013

Dat is de uitkomst van een herberekening: aanvankelijk ging het CPB alleen uit van driejarige bacheloropleidingen, waardoor 4000 hbo’ers zouden afhaken. CDA-Kamerlid Michel Rog is er zelfs van overtuigd dat het leenstelsel 20.000 studenten zal schelen, omdat in de CPB-berekeningen voorbij is gegaan aan de effecten van de uitwonende beurs, de ov-jaarkaart die geleend moet worden en de hoge rente.

Er klinken echter ook geluiden dat het aantal afhakers in de werkelijkheid aanzienlijk lager zal liggen. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker vindt het vooral relevant wie degenen zijn die van een studie afzien. ‘Het is niet erg als minder mensen gaan studeren bij een bepaalde opleiding als gevolg van betere keuzes, bijvoorbeeld door te kiezen voor een andere opleiding of een ander opleidingsniveau’, schrijft ze in een brief aan de Kamer. ‘Als de verminderde deelname specifiek studenten uit lagere inkomensgroepen zou treffen, dan zou ik dat zorgelijk vinden.’ Bussemaker is al in gesprek met het Sociaal en Cultureel Planbureau voor nader onderzoek. Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek lichten al een tipje van de sluier op: op dit moment is er al een verschil tussen verschillende inkomensgroepen. Van de havo-scholieren uit arme gezinnen kiest 20 procent niet voor een hbo-opleiding; van de rijke gezinnen is dat slechts 11 procent. Ook op universiteiten is dit verschil te zien. Studenten met rijke ouders studeren bovendien sneller af. MVW