Studentenleven
Column: Catfish
Marit de Vos
woensdag 20 februari 2013

 Met de hormonen gierend door onze tienerlijven, hebben we allemaal gekeken naar tv-programma’s als Dismissed en Room Raiders. De MTV-paplepel heeft ons het daten ‘21st century style’ ingegoten. Tegenwoordig gaat het zelfs nog een stap verder met relaties die in de virtuele wereld ontstaan en zich alleen daar blijven afspelen. Ik heb kennis mogen maken met dit bizarre fenomeen dankzij de Amerikaanse hype rondom het nieuwe MTV-programma Catfish (sinds afgelopen zondag ook in Nederland te zien).

Deelnemers, die de liefde verklaren aan iemand die ze alleen op foto’s hebben gezien, worden geholpen om de ware identiteit van hun digitale geliefde te onthullen. Keer op keer blijken de arme zielen, soms al jaren, te zijn gevallen voor een zogenoemde ‘catfish’ die aantrekkelijke foto’s van Google plukte en bijvoorbeeld niet man maar vrouw was.

Ik ging ervan uit dat ik de Engelse uitdrukking ‘een catfish zijn’ gewoon nog niet kende, omdat mijn moedertaal stamt uit het land van Wallen, wiet en Doutzen Kroes.

Maar niets bleek minder waar, want juist het tv-programma introduceerde het begrip: ‘A catfish is someone who pretends to be someone they’re not using Facebook or other social media to create false identities.’

De specifieke ‘catfish’ (of ‘meerval’) kwam binnenvallen in het debuut van de programmamakers: een documentaire over hoe één van hen online verliefd werd op een mooi meisje, die uiteindelijk een dikke veertiger met een echtgenoot bleek te zijn. Deze echtgenoot reageerde vervolgens voor de camera, met een mooi verhaal over hoe kabeljauwen vroeger levend op schepen van Alaska naar China vervoerd werden. Tegen de tijd dat de vissen daar arriveerden, waren ze verlept en smakeloos geworden. Totdat iemand het geniale idee kreeg om meervallen tussen de kabeljauwen te stoppen om ze op te jagen en in beweging te houden. Zo behielden de vissen hun smaak gedurende de overtocht.

De echtgenoot legde uit dat mensen in ons leven ook ‘catfish’ kunnen zijn. We moeten hen juist dankbaar zijn, omdat zonder ‘iemand om in onze vin te bijten’ het leven maar saai en eentonig zou worden. De echtgenoot van de veertiger die zich voordeed als mooie jongedame vraagt ons de ‘catfish’ te koesteren: ‘They keep you guessin’ and thinkin’. They keep you on your toes. They keep you fresh.’

Wees dus nooit meer jaloers op nieuwe Facebook-vriendschappen van je geliefde of op andere ‘catfish’ in je digitale vaarwater. We weten nu dat deze kapers op de cyberkust ten minste voorkomen dat je relatie verlept en smakeloos wordt van de overtocht van het leven.