Nieuws
Kortingskaart? Dan ook minder lijnen
De huidige regering is van plan om volgend jaar de ov-studentenkaart te vervangen door een kortingskaart. De onderzoeksbureau’s Panteia en Significance zetten in een rapport op een rijtje wat de verwachtte gevolgen daarvan zullen zijn.
donderdag 7 februari 2013

De studenten zijn natuurlijk direct getroffen, volgens het rapport zullen ze iets meer dan duizend euro per jaar aan reiskosten erbij krijgen. Dat is echter niet het enige gevolg: studenten leveren een zevende van al het ov-geld op, en een derde van alle treinkilometers. De ov-bedrijven zullen er zo’n 355 miljoen euro per jaar op achteruit gaan, aldus het rapport; ongeveer een achtste van de totale omzet. Dat gaat alle reizigers merken: minder lijnen, of minder ritten op een lijn.

Ook onderwijsinstellingen worden indirect getroffen. Die moesten zich juist specialiseren van de overheid, maar dat leidt tot een gemiddeld langere reisafstand van de studenten. Als de studenten dat reizen niet meer kunnen betalen, heeft een universiteit minder mogelijkheden om zich te specialiseren. Oftewel: ‘De kwantitatieve en kwalitatieve effecten van de bezuiniging op het studentenreisrecht geven aanleiding alternatieven in beschouwing te nemen’, aldus de opstellers van het rapport. BB