Nieuws
Fietsbeleid niet aangepast
De Gemeente Leiden zal het Fiets-Fout=Fiets-Weg-beleid niet aanpassen naar aanleiding van een uitspraak van de bestuursrechter in Utrecht, over een fiets die niet weggeknipt had mogen worden.
donderdag 31 januari 2013

Dat blijkt uit het antwoord van het college der burgemeester en wethouders op vragen van de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad. Deze zomer besloot de rechter dat de gemeente Utrecht ten onrechte een fiets had verwijderd. De plaatsing net buiten het fietsenrek kon volgens de rechter niet als gevaarlijk gezien worden, maar als hinderlijk. In dat geval dient er voor verwijdering eerst een waarschuwing gegeven te worden.

Het college der B&W stelt dat de Leidse van de Utrechtse situatie verschilt, omdat de uitvoering daar niet aansloot op het beleid. In Leiden zouden er voldoende waarschuwingsborden hangen met een heldere uitleg. Bovendien is er voldoende capaciteit voor plaatsing binnen de rekken aanwezig, zo staat in de beantwoording van de vragen.

Ook voor het weghalen van fietswrakken buiten het restrictiegebied heeft de uitspraak volgens het college geen gevolgen, omdat het verwijderen wordt aangekondigd en hiermee een week gewacht wordt.

Raadslid Pieter Kos (GL) is ontevreden met de antwoorden en zegt nadere vragen voor te bereiden. Kos: ‘Jaren geleden was het een zooitje rond het station. Dat is nu aangepakt. De tijd van het strenge handhaven moet nu voorbij zijn, we kunnen nu toe naar beleid met gezond verstand. Het lijkt me dat je een fiets pas weghaalt als deze in de weg staat, en niet alle fout geparkeerde fietsen. Dat is ook waar het me om gaat in de uitspraak van de rechter.’ DJZ