Nieuws
Kabinet zet leenstelsel door
Het kabinet wil dan toch in 2014 een sociaal leenstelsel invoeren. Dat blijkt uit een brief die minister voor het Hoger Onderwijs, Jet Bussemaker (PvdA), eind vorige week naar de Tweede Kamer stuurde. Een student gaat 14.700 euro lenen voor vier jaar studeren.
donderdag 24 januari 2013

Volgens Bussemaker betaalt de overheid nu gemiddeld 25.000 euro voor een opleiding van vier jaar. Daar komt de studiefinanciering nog bij. En dat terwijl afgestudeerden bovengemiddeld verdienen. ‘Dat kan en moet socialer’, schrijft de minister.

Op de website van haar ministerie belooft ze dat het geld dat de bezuiniging op de studiefinanciering oplevert, ten goede komt aan het hoger onderwijs. Het gaat om 1,2 miljard euro. In de brief aan de Tweede Kamer staat dit niet expliciet vermeld.

Afgestudeerden krijgen 15 jaar om hun lening af te lossen. Vijf jaar opschorten bij geldgebrek is mogelijk. Lenen kan tegen ‘een gunstige rente’, nu is deze 0,6 procent. Twee jaar na afronding van de studie beginnen de betalingen. Het bedrag per maand is inkomensafhankelijk. Mocht aan het einde van de periode nog niet hele bedrag zijn afgelost, dan wordt de restschuld kwijtgescholden. Studenten met ouders die niet meer verdienen dan 46.000 euro kunnen nog steeds een aanvullende beurs aanvragen. Deze bedraagt maximaal 252 euro per maand.

Studenten die vanwege ruzie niet kunnen aankloppen bij hun ouders, of wier ouders onvindbaar zijn, krijgen geen aanvullende beurs meer. Daardoor kunnen circa 17.500 studenten die nu een aanvullende beurs hebben, deze gedeeltelijk of geheel kwijt raken.

Studenten die nu aan een bachelor of master bezig zijn, vallen niet onder het stelsel. Bachelorstudenten die aan een master beginnen in het collegejaar 2014/2015 zijn wel de klos.

Bussemaker stipt in de brief ook nog aan dat het kabinet in 2016 de ov-kaart wil vervangen door een kortingskaart.

Het is nog twijfelachtig of de plannen uitgevoerd kunnen worden. In de Tweede Kamer heeft de coalitie van VVD en PvdA een meerderheid. Dat is in de Eerste kamer niet het geval. Meerdere partijen hebben al duidelijk laten weten niet akkoord te gaan met het stelsel.

Studentenvakbond LSVb vindt op haar website dat Bussemaker de ‘botte bijl in de studiefinanciering’ zet. Erg boos is de bond over het schrappen van de aanvullende beurs voor studenten ‘weigerachtige en onvindbare ouders.’

Studentenorganisatie ISO is bang dat de financiën van ouders nu weer een zeer grote rol gaan spelen bij de studiekeuze.

Universiteitskoepel VSNU kan zich vinden in de plannen van het kabinet voor de invoering van een sociaal leenstelsel als manier om de kwaliteit van het hoger onderwijs te verhogen. Voorwaarde is wel dat opbrengsten van het leenstelsel worden ingezet voor de kwaliteit en onderzoek in het hoger onderwijs.