Nieuws
Leidse sporter relatief duur uit
Het Universitair Sportcentrum Leiden heeft de tarieven voor de sportkaart weer verhoogd. Wie studeert aan de universiteit en gebruik wil maken van de sportfaciliteiten op het USC betaalt vanaf 28 januari 150 euro. Als je voor die tijd een sportkaart aanschaft, betaal je nog het oude bedrag van 130 euro.
donderdag 17 januari 2013

Het tarief neemt hiermee met ruim 15 procent toe. Volgens het USC zit de stijging volledig in de uitgebreide renovatie die ze het afgelopen jaar heeft gerealiseerd. ‘We hebben enorm geïnvesteerd in de renovatie. De fitnessruimte is verdubbeld, de kleedkamers zijn een lockerruimte geworden en de bar bevindt zich nu bij de entree’, aldus USC-directeur Anton Jongeneelen.

Naar aanleiding van de gewijzigde tarieven heeft Mare een rondgang langs alle universitaire sportcentra in Nederland gedaan. Uit de cijfers blijkt dat studenten in Leiden vergeleken met die in andere steden vrij duur uit zijn.

De Leidse student die alleen wil fitnessen betaalt 150 euro voor een sportkaart en 10 euro eenmalig inschrijfgeld. Indien je alleen lid wil worden van bijvoorbeeld de studententennisvereniging, betaal je niet alleen de jaarlijkse contributie van 35 euro maar ben je ook verplicht in het bezit te zijn van een sportkaart. Dit geldt voor alle studentensportverenigingen die gebruik maken van de faciliteiten van het sportcentrum. De student die alleen wil tennissen betaalt dan maar liefst 195 euro, veruit het hoogste bedrag in heel Nederland.

Hoewel je als student die alleen wil tennissen heel duur uit bent, is het wel zo dat de sportkaart de mogelijkheid biedt onbeperkt gebruik te maken van de faciliteiten op het USC. Volgens een bestuurslid van studententennisvereniging Qravel wordt van die optie alleen niet door iedereen gebruik gemaakt: ‘Sommige leden volleyballen er nog naast, anderen nemen groepslessen. Maar een groot deel tennist alleen en betaalt dus een hoop.’

Toch denkt hij niet dat de tariefstijging van de sportkaart zal zorgen voor een ledenafname. ‘Voor de wijziging was het ook al prijzig.’

Beide sporten uitoefenen is voor studenten in Leiden voordeliger: fitness plus tennis kost geen cent meer dan alleen tennissen bij de studententennisvereniging. De sportkaart betaal je namelijk maar eenmalig.

Wat erg opvalt is het enorme verschil tussen de goedkoopste universiteit en de duurste. Een student van de VU die wil fitnessen en tennissen bij een tennisvereniging betaalt 374 euro, terwijl een student van de TU Eindhoven met dezelfde sportinteresse 107,50 euro betaalt. Dat is een verschil van 266,50 euro. Daarbij moet de kanttekening geplaatst worden dat de universitaire sportcentra niet allemaal even goede faciliteiten bieden. SvL