Nieuws
Docententekort geen prioriteit
De studentenpartij LVS in de universiteitsraad wil dat het college van bestuur druk uitoefent op de faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) om sneller docenten aan te nemen. Maar het college weigert dit.
Vincent Bongers
donderdag 17 januari 2013

FSW heeft minder personeel aangetrokken dan begroot en houdt zo geld over. Dat blijkt uit een tussentijdse financiële rapportage van de universiteit. Uit de cijfers blijkt dat de faculteit in 2012 uitkomt op een gemiddelde personeelsbezetting van 406 voltijdbanen en dat is maar liefst 37 voltijdbanen minder dan begroot. Het aantal volledige betrekkingen gefinancierd uit overheidsgeld, de zogeheten eerste geldstroom, komt 20 lager uit dan begroot.

‘Het geld wordt opgepot’, aldus Marc Hogenhuis van de LVS tijdens de laatste universiteitsraadvergadering van 2012. ‘Dat is een slechte ontwikkeling. Geld dat bestemd is voor onderwijs, wordt nu niet gebruikt.’

Vicecollegevoorzitter Willem te Beest vond dat overdreven: ‘U trekt wel erg verstrekkende conclusies. Het lijkt net of het onderwijs tekort wordt gedaan. Die indruk hebben wij niet. Er zijn meer middelen beschikbaar voor de faculteit en er wordt personeel aangenomen.’

Volgens Hogenhuis hebben niet het faculteitsbestuur maar afdelingen en instituten bij sociale wetenschappen de neiging om de hand op de knip te houden en loopt zo het aannemen van nieuw personeel vertraging op.

Het college vindt dat de vraag over de begroting in de faculteitsraad van FSW moet worden gesteld.