Studentenleven
Column Bolwerkers: Instantfaal
Robbert van der Linde
donderdag 17 januari 2013

Het nieuwe jaar is alweer twee weken onderweg. Dat is vaak het punt waarop goede voornemens massaal door de plee worden gespoeld. De sportscholen stromen leeg, de gezonde hapjes laten we weer links liggen en het geld is nu alweer op aan drank, peuken en aangenaam gezelschap. Prachtig recept voor een instantfaal van goedbedoelde verandering.

Mijn goede voornemen om minder alcohol te drinken ging er na 10 seconden in 2013 al aan. Onkarakteristiek had ik me tijdens de feestdagen onthouden van bier, wijn en alles daartussenin. Zelfs in een pub in Londen hield ik me sterk, opmerkingen van mijn vader in de trend van ‘mietje’ en ‘je bent uit het testament geschrapt’ liet ik van me afglijden. Maar Oud en Nieuw zonder champagne is geen Oud en Nieuw en voordat ik het wist, was ik weer in het oud-Leidse adagium ‘nog ééntje dan’ getrapt. Eenmaal terug in Leiden duurde het niet lang voordat ik weer sterke verhalen uitwisselde aan de toog op mijn vereniging. Gaat dit jaar ook niet meer goed komen.

Afvallen is niet direct een goed voornemen van mij, in ieder geval niet een dat ik ooit hardop zal uitspreken. Ik vind dat iets voor vrouwen. Mannen die serieus verkondigen dat hun grote doel voor het nieuwe jaar ‘die laatste 5 kilo kwijtraken’ is, wil ik niet in mijn buurt hebben. Sterker nog, ik mijd hun gezelschap met plezier ten faveure van vleesetende, bierdrinkende barbaren, die het woord dieet niet eens kunnen spellen. Zelf scoor ik op die specifieke mannenbingokaart 3 van de 4, want je kunt veel van me zeggen, maar ik ben geen barbaar.

Beter omgaan met deadlines moest dan maar het magere succesje worden, maar dat voornemen was eigenlijk al gebroken voordat het nieuwe jaar er überhaupt was. Onhandig, als je net aan een serie columns voor Mare begint. Om deze toppositie in het Leidse medialandschap te verwerven, moest ik enkele proefcolumns schrijven en opsturen voor Oud en Nieuw. Aangezien mijn deadlinevoornemen pas in 2013 inging, kreeg de redactie op 1 januari, half 2 ’s nachts, keurig twee proefstukjes van mij binnen. Geval op het randje. Gelukkig komen er dit jaar nog genoeg mogelijkheden om te falen dit voornemen door te zetten.

Een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Nieuwe zondes, nieuwe dansen. Alleen waren de goede voornemens Muhammad Ali en ik Sonny Liston, voor wie zijn sportklassiekers kent. Eerste ronde, eerste minuut, technische knock-out. Ik lig op de brancard als u me nodig heeft en kom er pas over twee weken weer vanaf.