Columns & opinie
"..."
woensdag 14 november 2012

'Naar aanleiding van een contact uit mijn studententijd, een man die op het hoogtepunt van een schitterende carrière naar beneden is gestort omdat hij de verleiding niet bleek te hebben kunnen weerstaan om een steeds groter gedeelte van zijn onderzoeksgegevens te fingeren, heb ik er veel over nagedacht waarom ik in de vele dieptepunten van de afgelopen dertien jaar juist altijd verder ben gaan spitten naar de ware gegevens van de geschiedenis.'

Promovenda Pien van der Hoeven bood wel moedig weerstand tegen haar inner demons. (Pien van der Hoeven: Het succes van een kwaliteitskrant, de ontstaansgeschiedenis van NRC Handelsblad, Prometheus)

'Eindelijk een minister van #BuitenlandseZaken die het snapt!'

Hoogleraar Duits Anthonya Visser viert dat Frans Timmermans in de Duitse krant Die Welt betoogde dat Nederlanders beter Duits moeten leren spreken. (#@AnthonyaVisser)

'Een van de oorspronkelijke doelen was dat studenten ervaring zouden opdoen met het openbaar vervoer en dan na hun studie met het ov zouden blijven reizen. Uit alle onderzoeken blijkt dat het tegenovergestelde het geval is; studenten kopen direct een auto na het afstuderen.'

Aldus de Utrechtse geograaf Ton van Rietbergen. (Nederlands Dagblad, 13 november) Niet onderzocht: vinden studenten het zo naar in het OV omdat er zoveel studenten in zitten?

'Ik wil 8 maanden van mijn leven en mijn dromen terug, dat mag Tanja Nijmeijer voor me regelen.'

Bioloog Roelant Jonker werd ooit maandenlang gegijzeld door de FARC, en ziet de verering voor Nijmeijer met lede ogen aan: 'Er kleeft bloed aan haar handen.' (AD, 10 november)

'Soms hoor je: ,,Mijn ouders wonen in Limburg. Hoe kan ik ze elke week opzoeken zonder OV? Of: ,,Ik kan niet werken tijdens mijn co-schappen. Waar haal ik het geld voor eten vandaan?'

Geneeskundestudent Maaike van der Plas doet verslag vanuit de loopgraven. (Leidsch Dagblad, 14 november)

'VERSLAG VAN DE niet-gehouden EXTRA UR-VERGADERING (153A) D.D. 22 OKTOBER 2012'

Maar toch werden er van deze 'niet-gehouden' vergadering van de Universiteitsraad wel degelijk notulen gemaakt. (UR/12/42443)

'We willen laten zien dat de universiteit cultureel divers is. En dat er niet alleen blonde Minervanen en rechtenstudenten uit de hogere milieus rondlopen. Leiden is niet zo'n gesloten wereld als mensen soms denken.'

En daarom heeft de universiteit dit keer een wervingscampagne zonder ballen, aldus een woordvoerder. (Leidsch Dagblad, 8 november)