Nieuws
Rector zwijgt over beloning
Rector magnificus Paul van der Heijden wilde tijdens de universiteits-raadsvergadering van maandag niet ingaan op de kritiek van personeelspartij Abvakabo op zijn arbeids-voorwaarden.
woensdag 24 oktober 2012

Volgens het college van bestuur is het aan de raad van toezicht van de universiteit om te reageren op de vragen van de partij.

Van der Heijden vertrekt in februari 2013, behoudt zijn beloning als collegevoorzitter en gaat op een sabbatical van veertien maanden. De partij 'verbaast' zich over de lengte van de sabbatical en de hoogte van de beloning, blijkt uit een rondvraag die zij vorige week stelde. De Abvakabo wilde onder andere van het college weten of zij 'gezien de negatieve gevolgen voor de beeldvorming rond de universiteit' de regeling nog steeds gepast vindt.

De voorzitter van de raad van toezicht, Nout Wellink, zal op maandag 29 oktober achter gesloten deuren uitleg geven aan de universiteitsraad over de regeling.

'Het is een overleg tussen de fractievoorzitters van de partijen in de raad en de heer Wellink', zegt universiteitsvoorlichter Caroline van Overbeeke. 'Dit soort overleggen hebben een andere status dan de raadsvergaderingen, en zijn nooit openbaar. Het is niet uitgesloten dat er naar aanleiding van het overleg iets op papier wordt vastgelegd. Dat stuk wordt dan wel in de openbaarheid gebracht.'

Joost Augusteijn van de Abvakabo wilde toch al tijdens de vergadering een reactie van de rector. 'Het gaat ons niet zozeer om de feitelijke inhoud van de regeling. Dat is inderdaad iets voor de raad van toezicht. Het gaat ons om de impact van de regeling. Er zijn meerdere personeelsleden die mij hebben benaderd en die in heel negatieve kwalificaties over de arbeidsvoorwaarden van de rector spreken.' Deze negatieve beeldvorming kan het college proberen weg te nemen door zelf te reageren, vindt Augusteijn.

'Ik heb eens links en rechts om mij heen gekeken en wij voelen er niets voor om dit onderwerp nu te bespreken', reageerde Maarten Jansen van personeelspartij PhDoc. 'Dat is schofferend jegens de heer Wellink en we kunnen pas iets bespreken als we precies weten waar het over gaat. We moeten de informatie afwachten. Ik vind het niet helemaal kies om dat nu te doen.'

Augusteijn zag dat anders. 'Het is publieke kennis. De voorlichter van de universiteit heeft immers gezegd wat de regeling inhoudt.' Van der Heijden zei dan toch kort iets over de gang van zaken: 'Het gaat hier om de arbeidsvoorwaarden van het college. Die worden vastgesteld door de raad van toezicht. Dat is dan ook de gesprekspartner voor de universiteitsraad over dit onderwerp.'