Studentenleven
Vlucht, Vier of Vreet!
Willem van Oranje bevrijdde Leiden in 1574 van de Spaanse bezetting. De Leidenaren werden voor hun moed bedankt met een universiteit. Dat heuglijke feit wordt nog elk jaar met veel feestgedruis gevierd. Tot jolijt en ergernis van velen. Mare presenteert een driestappenplan voor het grote volksfeest.
woensdag 26 september 2012
© Taco van der Eb

Vieren

U kunt vechten, u kunt vluchten, of u geeft zich er gewoon aan over. Zoals uw gezelschap na een paar bier steeds knapper wordt, zo zal ook de charme van het Leidens Ontzet zich na een paar alcoholische versnaperingen aan u ontvouwen.

Drie oktober draait niet om de grote namen. Natuurlijk, er is nog net genoeg geld om Lange Frans een half uurtje te laten rappen, en beroepsweirdo Paul Turner heeft Expeditie Robinson blijkbaar overleefd, want ook hij mag in zijn raarste outfit een liedje komen zingen. Toch zal de echte Leienaarrr eerder te vinden zijn bij lokale beroemdheden als Rubberen Henkie (een Rubberen Robbie tribute-band), hét muziekfenomeen Barry Badpak (bekend van 'Kamelenteen') en de Leidse Elvis.

De ware drie-oktobersfeer ontpopt zich bij kleine cafeetjes. Breng een bezoekje aan de Bonte Koe voor The Amazing Stroopwafels. Ze schreven hun eerste singles in 1980 en ja, die spelen ze nog steeds. Zing mee met liedjes als Radijs, Dakpan en Verse Vis. Stoor je vooral niet aan de vijftigers voor het podium, ze hebben zich net genoeg moed ingedronken om af en toe een truttige dansbeweging te maken.

Op 3 oktober kan je de kater van 2 oktober op zeer vermakelijke wijze uitzitten in het Van der Werfpark. Nadat de Polsstokbond Holland heeft laten zien hoe je wél droog naar de overkant komt, bewijzen teams van vier Leidse studentenverenigingen dat fierljeppen ook kan eindigen in de gracht.

Een goede bodem voor de laatste avond vol foute covers en frutselbandjes bestaat natuurlijk niet uit haring en wittebrood. Sleep je meest ranzige huisgenoot mee naar het eerste Open Leidsch Kampioenschap Frikandel Eten, om 17.00 uur in de Hut van Ome Henne. De winnaar ontvangt een beker en een diner bij Brasserie Bennies. De tweede prijs is, hoe kan het ook anders, een pak frikadellen.

Woon je in het centrum maar heb je geen zin om je in het feestgedruis te storten? Haal het feest naar jou toe. Plant een bordje in de tuin met: 'toilet: 50 cent' en word rijk terwijl je de rij wachtende meisjes aan de praat houdt. Regel meteen een date voor het vuurwerk bij de Zijlpoort. Bezopen mannen blijven je bespaard: heel Leiden is vanavond hun toilet. PM

Vluchten

Oh, god. Drie Oktober staat alweer voor de deur! Voor veel mensen reden om hun spaarvarkentje kapot te slaan en zich op de kermis en in de kroeg een delirium te zuipen. Een paar dagen lang wordt Leidens ontzet, ironisch genoeg, gevierd door de complete stad te bezetten en terroriseren, en er zo'n rotzooi van te maken dat het voor bewoners van de binnenstad vrijwel onmogelijk is om nog de deur uit te komen of nachtrust te pakken. Leuk als je gezellig meefeest, maar niet iedereen heeft daar behoefte aan. Wat kun je doen als je het hele gedoe wilt vermijden?

Ga eens appels plukken

Maak van de nood een deugd door de schoonheid van het vaderland te herontdekken. Bezoek een natuurreservaat, ga eens wandelen langs het strand of doe één van de mooie, historische locaties aan die ons land rijk is. Ga bijvoorbeeld langs landgoed de Olmenhorst, een onverwachte oase van rust in het hart van de Randstad. Hier kun je een wandeling langs de boomgaarden maken, workshops volgen, lekker een drankje doen of meehelpen bij het plukken van appels en peren. Zeer geschikt voor de biologisch verantwoorde natuurliefhebber.

Kom tot jezelf

Grijp de kans aan om, in deze tijd van absolute chaos, je eigen rustplek diep in jezelf te vinden. Verdiep je in een nieuwe religie, leer mediteren of probeer yoga eens uit. Je hoeft niet eens naar Tibet om tot verlichting te komen: Leiden is rijk aan boeddhistische- en meditatiecentra. Zo is er het zencentrum Suiren-Ji aan de Hogewoerd 162, waar je door middel van meditatie en ademhalingsoefeningen een baken van vreedzame acceptatie en kalmte kunt worden. Ideaal voor het spirituele, hippieachtige type.

Prepare for the worst

Soms is het het best om je gewoon terug te trekken en te wachten tot de wereld weer normaal gaat doen. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je alles maar over je heen laat komen! Bereid je voor door groot boodschappen te doen en al je favoriete snacks/levensbehoeften in huis te halen. Huur een scala aan films (of bezoek de videotheek om te kijken welke films je wilt downloaden) en plan een paar gezellige avondjes met vrienden of je geliefde. Sluit je huis vervolgens hermetisch af en laat de stad zichzelf verscheuren terwijl jij met een koker pringles zombieflicks zit te kijken. De droom van elke new-age kluizenaar. MS

Vreten

De mythische hutspot die in 1574 op de Spaanse schansen stond en symbool werd voor het einde van de hongersnood ten gevolge van de Spaanse bezetting, leek niet op de moderne peen en ui. De aardappel had Nederland nog niet bereikt – vermoedelijk zat er roggebrood in als zetmeelbron. Als er al wortel in ging, was die niet oranje: de moderne penen hebben die kleur vanwege nationalistische Nederlandse plantenveredelaars. Nationalisme dat teruggreep op de tachtigjarige oorlog: misschien waren zonder Willem van Oranjes succes op 3 oktober 1574 wortels wel nooit oranje geweest.

Wie iets historisch verantwoords wil bouwen, moet aan de slag met pastinaken, gele wortels, vlees, rogge en vermoedelijk peulvruchten. Voor de gemakzuchtiger lezers beperken we ons tot drie hutspot-tips.

Tip 1:

Veel mensen houden niet van hutspot

Een verstandige kok houdt daar rekening mee, en geeft een beetje hutspot met heel veel bijgerecht. In de Leidse invented tradition is dat in elk geval draadjesvlees (klapstuk). Het geheime ingrediënt van draadjesvlees is tijd; het makkelijkste en lekkerste is het om het de avond van tevoren te maken en 's nachts te laten nagaren. Onzekere koks kunnen hun hutspot helemaal verstoppen onder nog meer soorten vlees. De penenstamp zelf is spotgoedkoop, dus houd een lading achter voor de mensen die het wèl lekker vinden.

Tip 2:

Bouillon

We kunnen hier veel schrijven over zelfgetrokken bouillon, speciale wortelrassen en geavanceerde kooktechnieken, maar dat zal de meeste Leidenaars worst wezen. Kook de groente gaar met bouillonblokjes om zout en andere smaakversterkers toe te voegen. Groentebouillon is prima, en geschikt voor eventueel aanwezige vegetariërs.

Tip 3:

Roomboter

Zoveel als je durft. Geen gezanik met pakjes halfvolle melk; gewoon knallen: 3 oktober is geen gezondheidsfestival. Wie het feest op de traditionele manier viert, kan bovendien wel een stevige bodem gebruiken voor alle drank. BB

Voor een overzicht van het heleprogramma: leidensontzet.com Er is ook een 3 oktober-app. Misschien werkt hij dit jaar wel.