Studentenleven
Column: E
woensdag 26 september 2012

Waarom heeft een week niet acht dagen? Een dagje extra weekend zou het leven zoveel gemakkelijker maken...

Studie, werk, sport, vrienden, vriendinnen, slapen, eten. Alles moet in razend tempo worden afgewerkt. Het is alsof we als doventolk in een studentenversie van Ramses Shaffy's 'zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' terecht zijn gekomen. Heftig gebarend en van de hak op de tak springend bezigen we ons met al onze bezigheden. Dat alles met een aanzwellende passie, want we doen immers wat we leuk vinden. We hebben er toch allemaal zelf voor gekozen. Toch? Of hadden we helemaal geen keuze?

Studie, moet. Werk, moet. Sport, moet misschien niet voor iedereen, maar velen zouden het kunnen gebruiken. Vrienden, moet. Vriendin, overkomt je, daarna: moet. Slapen, lijkt me verstandig. Eten, idem dito. Dus hebben we een keuze? Niet bepaald.

Goed, nu we vastgesteld hebben dat het leven een drukke bezigheid is die je geen dag met eeuwige rust laat, is het tijd om een klein rekensommetje te maken. Laten we eens wat bezigheden op een rijtje zetten met de tijd die we er gemiddeld per week aan kwijt zijn, te beginnen met de studie: een 40-urige studielast. Werken komt al gauw uit op ongeveer acht uur. Van slapen wordt gezegd dat acht uur per dag gezond is. Sport 5 uur, eten 15, wakker worden en gaan slapen 7, reistijd 15...

168-40-56-8-5-15-7-15=22 uur over voor vrijetijdsbesteding te verdelen over je vrienden, je geliefde en, niet te vergeten, jezelf. Dat lijkt misschien nog aardig wat, maar bedenk dat dit maar drie uur per dag is. Één uur voor je vrienden, één uur voor je geliefde en één uur jezelf. Ga dan na hoe strikt jouw schema is. Zie je het getal al krimpen? En dan gaat dit nog maar om een 'normale', behoorlijk saaie week, waarin geen bijzondere gelegenheden een rol spelen. Zo'n week heb je natuurlijk nooit.

Echter, een klaagzang als deze wordt natuurlijk niet serieus genomen. Studenten zijn immers luie schepsels die de hele dag alleen maar 'borrelen' en feesten. De studententijd is de beste tijd van je leven - dat weten we allemaal - dus als wij gaan zeuren, kan het niet anders dan dat het voortkomt uit onwetendheid en arrogantie. We verkeren in een bevoorrechte positie en het enige dat ons interesseert is die positie behouden. Particularisme in de 21e eeuw.

Er zit ergens wel wat in. Natuurlijk trekt de student ten strijde voor wat hem lief is en tegen wat hem deert. Dat doet iedereen.

Maar een beetje meer 'rust in de tent' doet toch niemand kwaad? Dus wat is er tegen een achtste dag in de week? Het ziekteverzuim zal evenredig dalen met de stressfactor. De arbeidsproductiviteit zal stijgen en iedereen wordt ontspannener en gelukkiger. Laat iedereen zijn eigen gang maar gaan. Doen we het eens anders dan we altijd hebben gedaan. Één dagje maar...

Key Tengeler