Nieuws
Brede bachelor van de baan
De brede bachelor gaat definitief niet door. Dat heeft geesteswetenschappendecaan Wim van den Doel dinsdag bekendgemaakt tijdens een overleg met de opleidingen Frans, Duits en Italiaans. De bachelor zou de plaats van deze opleidingen innemen.
Marleen van Wesel
woensdag 19 september 2012

‘We hebben lang naar de juiste vorm voor de brede bachelor gezocht, juist om deze drie kleine opleidingen een toekomst te geven’, vertelt Van den Doel. Met name uit de hoek van Frans klonk het afgelopen jaar echter veel kritiek op het plan. Van den Doel: ‘Alsof Frans opgeheven zou worden, maar het was nooit de bedoeling dat er bijvoorbeeld ontslagen zouden vallen.’Terwijl de plannen vorderden, presenteerde staatssecretaris Halbe Zijlstra afgelopen zomer de beleidsregel ‘doelmatigheid hoger onderwijs’. Deze regel stimuleert weliswaar het samenvoegen van studies in brede opleidingen, maar bemoeilijkte desondanks de plannen van het faculteitsbestuur. Van den Doel: ‘Wij wilden namelijk niet alleen samenvoegen, maar ook echt iets nieuws bieden. Maar een nieuwe opleiding is niet opportuun met die doelmatigheidsregel.’Nu wil het faculteitsbestuur Frans, Duits en Italiaans wél als zelfstandige opleidingen handhaven, maar niet op de huidige manier. Van den Doel: ‘Voorheen was het zo dat elke opleiding over een eigen staf beschikte. Het is tegenwoordig te duur om zoiets op te bouwen rond een kleine opleiding, zoals Duits. Maar bij opleidingen als literatuurwetenschap en kunstgeschiedenis werken ook experts in aspecten van de Duitse cultuur. Daarom willen we de mogelijkheid verkennen om docenten uit te wisselen, of colleges samen te stellen die geschikt zijn voor meerdere studies.’Ook bij dit nieuwe plan is het niet de bedoeling dat er ontslagen zullen vallen. ‘Wel betekent het dat we minder snel extra staf aanstellen, maar eerst binnen de gehele faculteit kijken of er mensen zijn met de benodigde expertise.’De brede bachelor zou in september 2014 ingevoerd worden, maar onderdelen van het nieuwe plan kunnen mogelijk al een jaar eerder ingaan.

‘Blij dat het niet doorgaat’

Roberta D’Alessandro, hoogleraar Italiaans, sprak van een ‘productieve meeting’ met het faculteitsbestuur en Anthonya Visser, hoogleraar Duits, vond het een ‘uiterst plezierig gesprek’. Visser: ‘Dat laat niet onverlet dat er nog altijd problemen moeten worden opgelost en die oplossingen zullen per opleiding verschillen.’Vanuit de opleiding Frans klinken nog iets voorzichtigere geluiden. ‘Frans en Italiaans werken momenteel op het gebied van taalkunde al samen, maar verder zie ik dit, althans voor Frans, in de praktijk nog niet voor me’, zegt Paul Smith, hoogleraar Frans. ‘Ik denk dat er meer staat te gebeuren’, vult Johan Rooryck, eveneens hoogleraar Frans, aan. Over wat dat ‘meer’ zou moeten zijn heeft de opleiding Frans tijdens het overleg zelf een voorstel gedaan wat vervolgens ook uitgebreid is besproken. Rooryck: ‘We zouden graag zien dat het volgen van gecombineerde studies beter mogelijk wordt. De decaan heeft beloofd om dat in overweging te nemen. In België, waar ik vandaan kom, is dat al heel gebruikelijk én succesvol. Denk aan Frans en Arabisch, of filosofie en Duits. Wanneer dat via major-minor-tracks wordt aangeboden, kost het maar weinig aanpassingen. Nu zijn een aantal combinaties al wel mogelijk, maar in de praktijk vaak lastig uit te voeren. Er zijn mij zelfs voorbeelden bekend van examencommissies die dergelijke combinaties hebben tegengewerkt.’Het voorstel dateert eigenlijk al van augustus 2011, maar, zegt Rooryck: ‘De wielen van de faculteit draaien zeer traag. We zijn in ieder geval blij dat de brede bachelor niet doorgaat. Ik ben altijd meer voor efficiënt combineren geweest, dan voor het bedenken van iets geheel nieuws dat slechts de waan van de dag volgt. Maar eenvoudige oplossingen mogen hier blijkbaar niet.’ MVW