Nieuws
Partijen zoeken naar alternatief voor boete
Het CDA keerde zich afgelopen maand tegen de langstudeerboete, maar ziet evenmin iets in het sociaal leenstelsel. De jongerenafdeling van de partij startte onlangs al een petitie tegen het stelsel, volgens hen een ‘gewoonstudeerboete’.
woensdag 12 september 2012

De christendemocraten komt overigens wel met een alternatief. Daarbij blijft de huidige basisbeurs bestaan, maar mogen de regels wel wat strenger, verklaarde Kamerlid Sander de Rouwe. Studenten moeten de beurs nu terugbetalen wanneer ze binnen tien jaar geen diploma halen. Als het aan het CDA ligt, moet de beurs al terugbetaald worden wanneer studenten in een willekeurig jaar te weinig studiepunten halen, mogelijk aan de hand van het bindende studieadvies. Met deze regel, die in 1997 in Leiden werd ingevoerd, moeten studenten in hun propedeusejaar minimaal veertig van de zestig ects halen om hun studie in het tweede jaar te mogen voortzetten.

De VVD hoopt over twee jaar wel een sociaal leenstelsel in te voeren. Voor studenten die nu de acceptgiro van de langstudeerboete op de mat gevonden hebben, is dat echter niet per se goed nieuws. De boete, die wel met terugwerkende kracht ingevoerd kon worden, kan volgens Zijlstra namelijk niet met terugwerkende kracht ongedaan worden gemaakt. Tijdens een vragenuurtje op het jongerenforum FOK! legde de staatssecretaris dat afgelopen week uit.

Zijlstra zei ook het bezwaar te snappen van studenten die nu met de boete te maken krijgen, vanwege keuzes in het verleden. Maar, verklaart hij, 'dat is echter geen nieuw verschijnsel. Regelmatig krijgt wetgeving onmiddellijke werking, zeker als er bezuinigd moet worden. In het verleden is bijvoorbeeld het collegegeld verhoogd en dat ging ook onmiddellijk in en had ook onmiddellijk een inkomenseffect voor dan al studerende studenten.'

De staatssecretaris zelf bekritiseerde studenten die vinden dat een bestuursjaar extra tijd kost. 'Waarom zou je een bestuursjaar alleen kunnen doen als je je studie dat jaar stopzet? Je kunt het ook naast je studie doen. Dat laatste is namelijk wat werkgevers echt onderscheidend vinden. Je moet iets naast je studie doen en niet in plaats van je studie.' Het extra jaar bij iedere studie, voor de langstudeerboete ingaat, is volgens Zijlstra desondanks wel bedoeld om activiteiten als bestuursjaren mogelijk te maken. MvW