Nieuws
Studentenreisrecht ingekort
Vanaf september 2012 kunnen studenten alleen nog maar voor de nominale studieduur plus één uitloopjaar gebruik maken van de ov-studentenkaart. Dat is een inkorting van twee jaar.
woensdag 13 juni 2012

Voor huidige studenten die momenteel een ov-studentenkaart hebben, gaat deze regeling op 1 januari 2013 in. Voor wie momenteel geen reisrecht heeft, namelijk nieuwe studenten en een kleine groep die vanwege vertraging de studiefinanciering en het reisrecht tijdelijk stopgezet heeft, geldt de regel in september al.

Het wetsvoorstel, dat nog behandeld wordt in de Eerste Kamer, kan op veel kritiek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) rekenen. Studenten die hun reisrecht hierdoor verliezen zijn namelijk vaak aan het einde van hun studie. Juist zij moeten vaak veel reizen voor stages en vakken in andere steden. De plannen daarvoor hebben ze momenteel al gemaakt.

GroenLinks stelde daarom voor om het reisrecht iets flexibeler te maken. Studenten zouden dan halverwege hun studie het reisrecht een jaar stop kunnen zetten, om aan het einde een jaar extra te hebben. Staatssecretaris Halbe Zijlstra voelde niets voor dat voorstel, omdat het reisrecht gekoppeld is aan de studiefinanciering. Beide onderbreken kan wel, maar de mogelijkheid om alleen het reisrecht tijdelijk stopzetten en nog wel studiefinanciering ontvangen is lastig te realiseren. 'DUO heeft aangegeven dat een dergelijke aanpassing bijzonder complex is en niet op korte termijn in de bestaande processen kan worden doorgevoerd', liet hij afgelopen week weten in een brief aan de Tweede Kamer. Bovendien zou het volgens de staatssecretaris te duur zijn om het systeem te veranderen. MvW