Nieuws
Specialisten in spe moeten betalen
Een ambtelijke werkgroep wil 425 miljoen bezuinigen op de Universitaire Medische Centra. Vooral de specialistenopleiding zou eraan moeten geloven: die moet korter, en met een eigen bijdrage van € 13.400 per jaar.
woensdag 13 juni 2012

Als een Universitair Medisch Centrum (UMC) op zijn best werkt, doet het alles in één. De arts in opleiding helpt een patiënt, onder het toeziend oog van een hoogleraar die de gegevens van de patiënt verwerkt in zijn studie naar de beste behandeling. Onderwijs, zorg en onderzoek gaan hand in hand.

De overheid, daarentegen, is sterk versnipperd, en besteedt een deel van de ziektekosten uit aan de zorgverzekeraars. Daardoor komt het geld voor het bovenstaande scenario uit allerlei bronnen: collegegeld, zorgpremie, onderzoekssubsidies, de ministeries van Onderwijs en van Volksgezondheid. 'De financiering van de UMC's is als een bad met vijf kranen', stelt een ambtelijk rapport van verschillende ministeries.

De overheid moet bezuinigen, en daarom was er een werkgroep opgezet die kon kijken hoe de UMC's hun geld besteden, en of die kranen wellicht wat dichter konden. Die eerste vraag bleek lastig te beantwoorden. 'In de praktijk blijkt echter niet alleen moeilijk te onderscheiden welke geldstroom voor welk doel wordt ingezet, ook is het onduidelijk in hoeverre de geldstromen bijdragen aan de resultaten van de UMC's', aldus het rapport. De opstellers pleiten dus nadrukkelijk voor meer transparantie.

Met de tweede vraag kunnen de ambtenaren beter uit de voeten. Er kan algemeen geld weg, en geld voor de zogeheten topreferente zorg: superspecialisaties voor patiënten die nergens anders terecht kunnen. De specialistenopleidingen in het buitenland zijn korter en dat zouden die in Nederland dus ook kunnen worden. En aangezien specialisten in opleiding later topverdieners worden, kunnen die best tien procent van hun opleiding bijdragen: jaarlijks zo'n € 13.400 per persoon. Een arts in opleiding tot specialist verdient volgens de CAO ergens tussen de dertig en veertig mille per jaar.

De totale bezuinigingen komen neer op 425 miljoen. Volgens een berekening van de website Scienceguide zou 43 miljoen daarvan op rekening van het LUMC komen. Of die bezuinigingen ook doorgaan, is nog onduidelijk. Het rapport ligt nu bij het kabinet, en als dat de conclusies al deelt, moeten de maatregelen nog door de Tweede Kamer.

De Nederlandse Federatie van UMC's zijn uiteraard niet blij met de conclusies van dit zogeheten Interdepartementale BeleidsOnderzoek (IBO). Meer transparantie, oké, maar 'De NFU merkt op dat onvoldoende transparantie niet gelijk staat aan ondoelmatigheid. Sterker nog: Nederlandse umc's presteren op het gebied van complexe en topreferente zorg ook in internationaal opzicht zeer goed, voor een bedrag dat aan de lage kant is in vergelijking met de ons omringende landen', aldus een reactie op hun website.

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten denkt er hetzelfde over: 'Het IBO-rapport miskent de efficiency en de kwaliteitsvoordelen van de inrichting Universitair Medische Centra' stelt zij.BB