Nieuws
B
Nu de nieuwbouw op de Leeuwenhoek is begonnen, groeien de parkeerproblemen. ‘De tijd dat er alle ruimte was, is voorbij.
woensdag 13 juni 2012

Tijdens zijn laatste faculteitsraadvergadering, in 2007, gaf de vorige bètadecaan Frans Saris een belangrijke bestuurstip. 'Je moet nooit de problemen met parkeerplaatsen en climate control oplossen, want als je dat hebt gedaan gaan de mensen ineens opletten op wat voor beleid je aan het voeren bent.' Toch zag Gert-Jan van Helden, directeur bedrijfsvoering van FWN, er maandag niet uit als iemand die zorgvuldig een parkeerprobleem had opgebouwd. 'Ik kan er geen parkeergelegenheid bijmaken', verzuchtte hij. Schijnbaar machteloos hief hij de handen ter hemel. Het aantal studenten en promovendi van zijn faculteit stijgt; het gedeelte van de studenten dat bij hun ouders blijft wonen stijgt, het nabijgelegen BioSciencePark groeit ondanks de crisis gestaag door en nu zijn het Sportcentrum en het Gorlaeus aan het verbouwen.

En dus wordt het drukker. 'Mensen parkeren hun auto's in de berm', klaagde raadslid Miranda van Eck. 'De tijd dat er alle ruimte was, is voorbij', aldus Van Helden. De universitaire parkeerterreinen zijn voorzien van een slagboom en binnenkort moet daar een kaartlezer in komen, zodat niet-universitaire parkeerders buiten blijven. Hoeveel dat er zijn, moet duidelijk worden als die kaartlezer eenmaal werkt.

Tijdens de verbouwingen zijn er minder parkeerplaatsen in de Leeuwenhoek, maar onder nieuwe bèta-campus komt een kelder met plek voor 500 auto's. 'Ook die capaciteit is dus beperkt', stelde Van Helden. Hij benadrukte dat de hele wijk de parkeerpijn voelt. Het wordt drukker, maar het is nog niet druk genoeg om een parkeergarage uit te baten. Hij adviseeerde verder weg te parkeren ('achter het Van Steenis is nog plek'), of het openbaar vervoer te nemen.BB