Nieuws
Studenten studeren sneller
Studenten halen steeds sneller hun bachelor, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de eerstejaars studenten aan de universiteit in studiejaar 2007/’08 had 49 procent na 4 jaar het bachelordiploma op zak. Dat is 9 procent meer dan de eerstejaars uit 2004/’05.
woensdag 6 juni 2012

Dat houdt in dat meer dan de helft van de bachelorstudenten mogelijk geconfronteerd gaat worden met de langstudeerboete. Die gaat in als een student langer dan vier jaar doet over zijn bachelor; nominaal plus een.

De onderzoekers zien als mogelijke oorzaken voor deze verbetering de invoering van het bindend studieadvies. 'Daarnaast speelt de invoering van de harde knip tussen bachelor- en masterdiploma mogelijk een rol.'

Mannen studeren een stuk langzamer dan vrouwen en zorgen ervoor dat de cijfers er nog steeds niet erg rooskleurig uitzien. Het verschil is ook vrij groot. Van de mannen die in 2007 begonnen, heeft slechts 38 procent na vier jaar zijn bachelorbul. Bij de vrouwen is dat maar liefst 58 procent.

De kloof is zelfs al eens groter geweest. Voor de starters 2006 was het verschil nog 23 procent.

Vooral bij de opleidingen op het gebied van techniek, industrie en bouw en natuurwetenschappen en informatica is het studierendement van de eerstejaars uit 2007/'08 beduidend hoger dan van starters uit studiejaren daarvoor.

In de sector gezondheidzorg en welzijn steeg het aandeel geslaagden het meest: van 36 procent van de eerstejaars uit 2004/'05 naar 54 procent van de starters in 2007/'08. Dit komt mede door de late invoering van de BaMa bij de opleiding geneeskunde. Waar in 2004/'05 nog veel startende geneeskundestudenten aan een 4-jarige doctoraalopleiding begonnen, startten in de jaren daarna er meer en meer eerstejaars aan de nieuwe 3-jarige bacheloropleiding. Deze bacheloropleiding is gemakkelijker na 4 jaar af te ronden. VB