Studentenleven
Schoolkamp de luxe met penalty?s
Mare-columnist en promovendus Benjamin Sprecher deed mee aan de TraineeBattle 2012. ‘Jongens, ik zie heel veel bretels. Prachtig!’
woensdag 6 juni 2012

Ik sta op vrijdagochtend om 07.15 in een oude fabriekshal in de buurt van Utrecht, samen met zes van mijn mede-managementtrainees en ruim 150 trainees van andere bedrijven. We doen mee aan de TraineeBattle 2012, waar groepjes trainees van 24 organisaties, variërend van de ING tot de gemeente Hoorn tot het bedrijf waar ik promoveer, Van Gansewinkel, het tegen elkaar op zullen nemen. Aan het eind van de dag mag één van ons zich ‘trainees van het jaar’ noemen.

Om mee te mogen doen aan de TraineeBattle moet een bedrijf een paar duizend euro neertellen. In ruil daarvoor krijgen ze exposure voor hun traineeship, bijvoorbeeld in de vorm van een groot artikel in Sp!ts en registratie in de traineeship-database van Nobiles. Wat we precies moeten doen is overigens nog niet geheel duidelijk. Vooraleerst koffie drinken en croissantjes eten.

Opeens beginnen medewerkers – te herkennen aan de oranje shirts – te toeteren en worden we door een deur gedreven. Aan de andere kant staan tientallen mensen met Nederlandse vlaggen te zwaaien en klinkt er een snoeihard mengsel van techno en joelende voetbalsupporters uit de speakers. Op het podium voor ons begint een hip-hop dansgroep aan een act. Het is pas 07.36 en de TraineeBattle 2012 belooft nu al een enigszins surrealistische ervaring te worden.

Op een enorm scherm verschijnt het hoofd van Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW en zowel in 2010 en 2011 verkozen tot meest invloedrijke Nederlander. Hij vraagt ons om een oplossing te bedenken voor een van de grootste bedreigingen voor de Nederlandse economie: in 2014 wordt er een tekort van ruim 38.000 technisch vmbo’ers en 23.000 technisch mbo’ers verwacht. Niet alleen kiezen er al weinig vmbo’ers voor een technische opleiding, van die paar technische mbo’ers stroomt een groot gedeelte ook nog door in het hbo, in plaats van als technisch mbo’er aan de slag te gaan.

De teams krijgen een aantal uur de tijd om een oplossing te bedenken en moeten deze vervolgens in een pitch van vijf minuten aan een vakjury presenteren. De vier beste presentaties gaan door naar de finale, waar meneer Wientjes aan het eind van de dag de winnaar zal aanwijzen.

De groepjes verspreiden zich over het gebouw. Binnen vijf minuten zijn alle beschikbare tafels ingenomen door laptops, iPads en flip-overs. Het traineeteam van PON – een grote auto-importeur – is onze favoriete concurrent. Niet alleen dragen ze allemaal een fantastische grijze automonteursoverall, maar de vrouwen zijn ook nog eens zonder uitzondering lang, blond en bloedmooi.

Toch vooruitstrevend van PON, dat ze de toekomstige managers en hun toekomstige secretaresses alvast samen in een opleiding stoppen.

Mijn team splitst zich op. Iemand zoekt op internet naar informatie. Twee anderen praten met experts die voor de gelegenheid aan een apart tafeltje zitten en koffie drinken. Mijn collega Dennis en ik gaan brainstormen. Een uitdaging, want ik heb werkelijk geen idee wat er in het hoofd van een veertienjarige vmbo’er omgaat.

Uit het niets staat plots Jort Kelder in de zaal, met strak achterovergekamd haar en een grote microfoon in handen. ‘Jongens, ik zie heel veel bretels. Prachtig!’ Mijn mede-trainees kijken even verstoord om zich heen en gaan weer verder met de PowerPoint-presentatie.

Benieuwd als ik ben naar onze eigen prestaties, zoals gezien door de ogen van Jort Kelder, schiet ik hem even aan. Hij oordeelt: ‘Het is een beetje een schoolkamp de luxe. Overigens vind ik het volkomen absurd en confronterend dat hier zo veel mensen in bretels lopen. Ik had eigenlijk casual gekleed willen gaan, maar mijn media-imago is zo sterk dat opdrachtgevers van mij eisen dat ik in bretels verschijn.’

Na een wedstrijd penalty schieten is de finale. Wij hadden bedacht om technische mbo-opleidingen aantrekkelijker te maken door in eerste instantie vmbo’ers veel vroeger in aanraking te laten komen met technische bedrijven, bijvoorbeeld door meeloopdagen. Nu gebeurt dat pas ruim nadat ze de keuze voor een technische opleiding gemaakt hebben. Vervolgens was ons plan om bedrijven een veel beter uitgestippeld carrièrepad voor technisch mbo’ers te laten aanbieden, zodat een technische baan op mbo-niveau een volwaardig carrière-alternatief is voor doorstuderen voor een baan op hbo-niveau.

Het mocht niet baten. Na een gelikte presentatie loopt het team van Essent weg met de overwinning met het idee om op de basisschool naast de Citotoets een ‘doe’-toets in te voeren, waardoor kinderen niet alleen op intelligentie worden beoordeeld, maar ook op praktische vaardigheden. Gelukkig was er na de finale nog een gratis borrel.