Columns & opinie
Opinie: Wijlen de methode
woensdag 6 juni 2012

Geesteswetenschappen - dat is al niet niks. Dat gaat over veel. De Leidse faculteit van dienst wil dat niet langer verbergen. Er is per september een studierichting International Studies - ‘ ... studying the regions of the world in their global context’! Dat wordt net zo’n succes als de korte geschiedenis van alles. Wat daar niet wordt geleerd, is ‘t weten niet waard. Nu is er ook bijpassend onderzoek, laat www.leidenuniv.nl weten: Global Interactions of Civilizations and Languages, met ‘n description in dutch. 145 Hele en halve geleerden verbeteren de wereld, want het valorisatiepotentieel is enorm, en we zijn al leuk bezig, met z’n allen.

Sommigen menen dat wetenschap betekent dat je ‘t overal over mag hebben. Dat is zo. Tegelijk is wetenschap ook dat je ‘t niet voortdurend over alles tegelijkertijd hebt. Dat is een andere tak van wichelarij. Wetenschap is dat je ‘t over alles mag hebben, maar altijd op een bepaalde manier. Wetenschap is dat je methodisch kennis over een onderwerp vergaart en methodisch verworven kennis methodisch spreidt. Wetenschappelijk onderwijs is dat mensen leren op een methodische wijze naar zaken te kijken. Het moet wel de beperking van de menselijke geest zijn dat wij verschillende zaken verschillend benaderen. Het moet wel een menselijke beperking zijn dat methoden tijd kosten, en inspanning, en geld, en geest - veel geest. Het onderzoeken van die verschillen in zaken en methoden is wetenschap. Men hoeft die verschillen niet te overdrijven, maar alles in de mixer is nog niet onmiddellijk research. Eerst de methode, en dan het inzicht, dacht ik gisteren nog.

De Leidse faculteit Geesteswetenschappen is zich van de beperkingen van de menselijke geest aan het bevrijden. Aan de Witte Singel en in de Hofstad bestudeert men alles tegelijkertijd in z’n onderlinge interactie en dynamiek, in twee talen. Vraag niet langer: hoe? Vraag: wat?, en ben niet te snel tevreden. De methode is voor losers - das war einmahl. Het gaat voortaan om een potpourri van spannende thema’s. Alles heeft toch met alles van doen, toch, niet dan?

Zelfs Feyerabend - juist Feyerabend - komt spoken. En anders de belastingbetaler wel. De heksensabbat hoeft niet bekostigd.

Crit Cremers, Universitair hoofddocent computationele taalkunde en formele semantiek