Nieuws
Tandenborstelcontroles doeltreffend
De eerste resultaten van de pilot met de zogenaamde tandenborstelcontrole zijn bekend: van de onderzochte 'risicostudenten' bleek vier op de tien onterecht uitwonende-stufi te ontvangen.
woensdag 21 maart 2012

De sociale recherche valt onverwachts in op basis van risicoprofielen. Informatie over de criteria is schaars en wordt niet vrijgegeven door de instanties. Maar in de resultatenpresentatie zegt staatssecretaris Zijlstra wel dat objectieve criteria meespelen, zoals registratie bij de gemeentelijke basisadministratie en de leeftijd van de student.

Dat de aanpak doeltreffend is, blijkt uit de cijfers. Van de 2000 risicostudenten bleek 41 procent heimelijk in het ouderlijk huis te hokken. Bij de eerste keer moet de student het teveel ontvangen bedrag terugbetalen, plus een boete die kan oplopen tot de helft van het teveel ontvangen bedrag. Wie voor de tweede keer tegen de lamp loopt, moet wederom het verschil terugbetalen waarbij de boete kan oplopen tot het volledig ontvangen bedrag. Onverbeterlijke fraudeurs kunnen na een tweede keer vervolgd worden door het openbaar ministerie. Volgens DUO is dit nog maar het topje van de ijsberg: de gehele risicogroep wordt geschat op 75.000 studenten. DUO wil de controles opschalen naar 4000 acties in 2014. Een volledige dekking is volgens staatssecretaris Zijlstra niet haalbaar. CR