Nieuws
Geen ?stroeve? maar strenge hypotheek
De regels voor het verstrekken van hypotheken aan mensen met studieschuld zijn niet veranderd, maar banken handhaven ze wel strenger.
woensdag 14 maart 2012

Dat schrijven minister van Financiën Jan Kees de Jager en staatsecretaris voor het hoger onderwijs, Halbe Zijlstra, aan de Tweede Kamer.

De PvdA had Kamervragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving dat hypotheekverstrekkers steeds vaker de studieschuld laten meetellen in de beoordeling van aanvragen.

De PvdA vrezen een ‘stroeve hypotheekverstrekking’ aan mensen met een studieschuld.

De bewindslieden melden dat de regels niet zijn veranderd maar wel strenger worden toegepast. ‘Bij het verstrekken van een hypotheek wordt altijd gevraagd naar schulden. De manier waarop de studieschuld wordt meegerekend, verschilt per bank.’

Door de economische crisis is de nadruk meer komen te liggen op verantwoord lenen en letten de banken bij de verstrekking van de hypotheek extra op de financiële positie van de consument.

De minister en staatssecretaris vinden het overigens ook verstandig de maandelijkse lasten van een studieschuld te laten meenemen in de hypotheekbeoordeling. ‘Oud-studenten kunnen het geld voor de terugbetaling van hun studieschuld immers niet gebruiken voor de aflossing van een hypotheek.’ VB