Nieuws
Reddingsboei terug
Het college van bestuur schrapt geen herkansingen in het model opleiding- en examenregelingen (OERen). Dat bleek tijdens de universiteitsraadsvergadering van maandag.
donderdag 16 februari 2012

 Het college wilde met het minimaliseren van herkansingen het studierendement verhogen. Dit model wordt grotendeels opgelegd aan de faculteiten, die delen zelf kunnen invullen. De examencommissie kan afwijken van de OERen, bijvoorbeeld als een student vindt dat hij recht heeft op een herkansing.

Het college wilde in het model de tekst ‘minimaal twee tentamenkansen per jaar’ vervangen met ‘maximaal twee tentamenkansen per jaar.’ De studentenpartijen in de raad vonden dat studenten hierdoor de garantie op een herkansing verloren en afhankelijk worden van de grillen van de examencommissie. Een onacceptabele situatie, volgens hen. ‘Het OER is een reddingsboei voor studenten in een tijd dat ze worden overstroomd met allerlei maatregelen’, zei Roel Glasbeek van de BeP-LVS fractie. ‘Het college haalt de reddingsboei nu weg.’

Het college werd door de raad overtuigd. ‘Studenten moet niet de mogelijkheid op een tentamen worden ontzegd’, zei vicerector magnificus Simone Buitendijk. ‘Dat is niet nu niet helder geformuleerd. We zullen de tekst dan ook aanpassen.’

Het college wil een formulering opstellen waarin studenten gegarandeerd twee tentamenmogelijkheden, dus een herkansing, per jaar krijgen. Hoe de precieze tekst gaat luiden, is nog niet duidelijk.

Maar er is nog een probleem. Bepaalde faculteiten verbinden voorwaarden aan de herkansingen. Zo eist Rechten een vier voor het eerste tentamen om te herkansen.

‘Hun systeem wordt om zeep geholpen als ze verplicht een herkansing moeten aanbieden’, waarschuwde Kees Verduin van personeelspartij Universitair Belang. Buitendijk zei hierop: ‘Er moet inderdaad aan het model worden toegevoegd dat aan bepaalde herkansingen voorwaarden zijn verbonden.’ En daarmee gaat de raad akkoord.