Nieuws
LUMC op zoek naar fraudeurs
Het Leids Universitair Medisch Centrum laat onderzoeken of er wellicht Leidse onderzoekers betrokken waren bij de wetenschapsfraude van de Rotterdamse internist Don Poldermans.
woensdag 14 december 2011

Poldermans had van tenminste één onderzoek de gegevens verzonnen. In andere gevallen is de data zoek of werd er onzorgvuldig mee omgesprongen. Ook vroeg hij patiënten niet altijd om toestemming. Hij werd van de zomer al op non-actief gezet. Toen na een grondig onderzoek zijn schuld bleek, werd hij ontslagen.

Net als bij de Tilburgse psycholoog Diederik Stapel eerder dit jaar volgt er een onderzoek om te kijken hoe het zit met Poldermans’ co-auteurs. Eén van de belangrijkste daarvan is een Leidse hoogleraar cardiologie, die meer dan tweehonderd publicaties met de Rotterdammer schreef.

‘Het LUMC heeft een commissie gevraagd om het rapport Poldermans te bestuderen, met als opdracht te onderzoeken of er eventuele betrokkenheid van Leidse wetenschappers is. En zo ja, wat dan de aard van die betrokkenheid is’, aldus woordvoerder Ondine Gort. Wie erin zitten is geheim, maar de commissie bestaat uit ‘een combinatie van LUMC’ers en externen’. De Leidse onderzoekers blijven ondertussen werken.

Poldermans was, net als Stapel, iemand die veel werk alleen deed. Net als zijn Tilburgse collega liep hij tegen de lamp nadat een jonge onderzoeker bezorgd naar het bestuur stapte. Een Tilburgs onderzoek naar Stapel pleitte eerder dit jaar al diens co-auteurs en promovendi vrij. BB