Wetenschap
Vroeggeboortes
woensdag 9 november 2011

Een zwangerschap hoort ongeveer veertig weken te duren. Komt de baby meerdere weken te vroeg, dan spreken artsen van een prematuurtje. Hoe eerder zo’n vroeggeboorte komt, hoe groter de kans op problemen.

Hoe vergaat het die kinderen later in hun leven? In Early Human Development staat het verslag van een studie waaraan de Leidse onderzoeker Weiling Lee ook deelnam. Hierin werden 362 kinderen gevolgd die na 32 tot 36 weken zwangerschap waren geboren. Daar is in de regel wat minder aandacht voor dan voor de nog eerdere prematuren. Met behulp van vragenlijsten onderzochten Lee en haar collega’s de gezondheid en psychische gesteldheid van de kinderen toen ze twee tot vijf jaar oud waren.

Gemiddeld gesproken hebben zij een vergelijkbare gezondheid met leeftijdsgenootjes die wel op tijd waren geboren; alleen baby’s die aan een beademingsapparaat moesten, hadden het later moeilijker. Ook wijken de prematuren niet sterk af van hun leeftijdsgenoten bij gedrags- of emotionele problemen. Een paar jaar na de geboorte lijkt het met de milde prematuren lijkt dus allemaal reuze mee te vallen. Goed nieuws, want door verschillende oorzaken zijn er daar wel steeds meer van.