Nieuws
Veel Delftenaren tegen fusie
Een groot deel van de medewerkers en studenten van de TU Delft ziet een fusie met Rotterdam en Leiden niet zitten. Delta, het Delftse universiteitsblad, enquêteerde vorige maand de TU-gemeenschap.
woensdag 9 november 2011

3532 Studenten, 865 wetenschappers en 474 niet-wetenschappelijke medewerkers vulden de vragenlijst in. Het ondersteunend personeel is het minst negatief over een mogelijke fusie. 56 Procent is ‘het helemaal niet eens’ of ‘enigszins niet eens’ met een samensmelting. Van de wetenschappers kiest 75 procent voor een van deze twee categorieën. Net als 74 procent van de studenten.

Veel van de geënquêteerden vrezen dat een fusie is ingegeven door bezuinigingsdrang. Ook is er de angst dat de TU haar goede naam gaat verliezen. Daarnaast is een fusie ook helemaal niet nodig om intensiever samen te werken met Leiden en Rotterdam.

Een groot deel van de medewerkers en studenten ziet al weinig brood in meer samenwerken. Veertig procent van de wetenschappers wil nieuwe samenwerkingsverbanden aangaan met Leidse opleidingen.

Samengaan met de Rotterdamse Erasmus Universiteit wordt nog minder aantrekkelijk gevonden. Slechts een derde van de wetenschappers kan afdelingen bedenken waarmee ze zouden willen samenwerken.

Ruim de helft van de Delftse studenten ziet het niet zitten om deels in Leiden en Rotterdam te studeren. Vooral op de universiteit Leiden is niet populair. 64 Procent wil daar geen vakken volgen en 59 procent wil niet naar Rotterdam. In het voorjaar wordt duidelijk of de drie universiteiten daadwerkelijk inzetten op een fusie. VB