Nieuws
'Studenten staan onder grote financi
Het ministerie van Onderwijs schiet tekort in het informeren van studenten over nieuwe en op stapel staande maatregelen, vinden de studentenorganisaties LKvV, ISO en de LSVb.
woensdag 9 november 2011

Door Vincent Bongers Dus beginnen zij zelf maar een voorlichtingscampagne waarin onder andere de langstudeerboete, de dure tweede master en de harde knip tussen bachelor en master aan bod komen.

De organisaties noemen het ‘schrijnend, schandalig en nalatig’ dat staatssecretaris voor het hoger onderwijs, Halbe Zijlstra, studenten ‘onder grote financiële druk zet en hen niet eens goed informeert.’

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft studenten in oktober wel een brief gestuurd waarin een update wordt gegeven over recente veranderingen. Maar die schiet volgens de studentenorganisaties tekort. Deze brief is veel te vaag, vinden zij. De harde knip en de tweede studie tegen instellingscollegegeld worden bijvoorbeeld niet eens genoemd. Ook het plan om een sociaal leenstelsel in de master in te voeren wordt niet vermeld. Op de site van DUO staat overigens wel meer informatie over dit voorstel dat nog door de Tweede Kamer moet worden goedgekeurd.

Op die site ontbreekt dan weer informatie over de tweede master en de harde knip. De organisaties vinden dat de overheid studenten verplicht de informatie bij elkaar te schrapen.

Op de sites van de drie organisaties zijn factsheets te vinden waarop alle voor studenten relevante maatregelen van het kabinet op een rijtje zijn gezet.