Nieuws
Geen medelijden met overschrijders
De studenten die vanwege het overschrijden van de bijverdiengrens een deel van hun studiefinanciering terug moeten betalen, worden niet gematst door het ministerie.
woensdag 9 november 2011

Dat laat staatssecretaris Halbe Zijlstra weten. Hij reageerde op een door een Kamermeerderheid gesteunde motie over de in 2008 plots sterk gegroeide groep teveel verdieners.

Bijna 20.000 studenten kregen in maart van dit jaar het bericht van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) dat zij in 2008 de bijverdiengrens hadden overschreden.

De groep overschrijders was ten opzichte van 2007 fors gegroeid. Uiteindelijk zijn er 18.700 studenten die terug moeten betalen. De rest maakte met succes bezwaar tegen de vordering.

Een kleine overschrijding kan al een pittige naheffing tot gevolg hebben. Een student die bijvoorbeeld een paar tientjes boven de grens zit, kon een naheffing van rond de duizend euro krijgen. Dat komt omdat ook een heel jaar gebruik van de ov-kaart moet worden terugbetaald. In 2010 is dit aangepast. Studenten betalen alleen de overschrijding.

Volgens de Tweede Kamer was de toename aan overschrijders mogelijk het gevolg van een verandering in de regeling. De grens lag in 2008 op € 12.916. Dat was flink hoger dan de € 10.630 die studenten mochten bijverdienen in 2007. Alleen in 2008 gaat het om het verzameld inkomen en niet om een netto inkomen zoals voorgaande jaren. 

De Kamer wilde dat Zijlstra uitzocht wat de oorzaak is van de stijging. Ook moest hij bekijken of studenten wel voldoende geïnformeerd waren over de regels. Verder wilde de Kamer weten of er een coulanceregeling voor overschrijders mogelijk is.

Het blijkt dat de belastingdienst vanaf 2008 niet kijkt naar het netto loon maar naar het verzamelinkomen.

Na langdurig rekenwerk is Zijlstra er uit en weet hij welke gevolgen de aanpassing heeft gehad. Het blijkt dat voor 5100 studenten de wijziging nadelig heeft uitgepakt. Voor een groep van rond de 4000 studenten pakte de nieuwe situatie juist gunstig uit.

Het valt dus allemaal wel mee, aldus de staatssecretaris. Hij stelt dat de regel ‘naar behoren’ heeft gewerkt en dat DUO studenten ‘toereikend’ heeft geïnformeerd over de wijziging. Of te wel: ‘eigen schuld.’

Enige soepelheid kunnen de bijverdieners vergeten. ‘Daar is geen aanleiding voor’, schrijft Zijlstra. Bovendien is het volgens de staatssecretaris alleen mogelijk een coulanceregeling door te voeren voor alle overschrijders, en dat wil hij niet. VB